Mnuchin zaprisegel kot novi ameriški finančni minister

Senat ameriškega kongresa je v ponedeljek nekdanjega bančnika z Wall Streeta Stevena Mnuchina potrdil za novega finančnega ministra. Takoj po potrditvi je Mnuchin že zaprisegel kot novi minister za finance.

Steven Mnuchin Foto: Wikipedia/Government Work
Steven Mnuchin Foto: Wikipedia/Government Work

WASHINGTON > Ameriški predsednik Donald Trump je nekdanjega bankirja pri Goldman Sachsu Stevena Mnuchina označil za “finančno legendo s številnimi rekordnimi uspehi”.

Zaprisego novega finančnega ministra je v Beli hiši vodil ameriški podpredsednik Mike Pence. Navzoča sta bila tudi Trump in Mnuchinova zaročenka, škotska igralka Louise Linton. 54-letni Mnuchin bo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prevzel ključni položaj v Trumpovi gospodarski ekipi.

V senatu je Mnuchin prejel podporo 53 senatorjev, 48 jih je bilo proti. Demokrati so v senatu zavlačevali s skoraj vsemi imenovanji ministrov nove ameriške administracije, s čimer so si prislužili Trumpovo kritiko. Republikanci imajo sicer v senatu večino in so glasovali enotno, ter tako doslej potrdili še vsakega od kandidatov. To velja tudi za Mnuchina, ki je prejel podporo vseh 52 senatorjev in glas demokrata Joeja Manchina iz Zahodne Virginije.

Investicijski bančnik in hollywoodski financer Mnuchin je z imenovanjem za novega finančnega ministra prevzel nadzor nad agencijami ZDA, ki urejajo davke, bančne regulacije, državni dolg ter politike za boj proti korupciji in financiranju terorizma, še poroča AFP.

Senat je v ponedeljek tudi potrdil Davida Shulkina za novega ministra za veteranske zadeve. Trumpov predhodnik Barack Obama je Shulkina leta 2015 imenoval za podsekretarja za zdravje v ministrstvu za veteranske zadeve.

STA


Najbolj brano