Na shodu solidarnosti po napadih v Parizu nepregledna množica

Nepregledna množica ljudi se je v nedeljo zbrala na pariških ulicah, kjer so se poklonili 17 žrtvam nedavnih napadov v Parizu in izrazili nasprotovanje terorizmu. Pridružilo se jim je več deset svetovnih voditeljev. Zborovali so tudi drugod po Franciji in svetu.

V Parizu se je danes zbralo okrog 1,5 milijona  ljudi, ki so se s pohodom poklonili žrtvam nedavnega napada in izrazili nasprotovanje terorizmu. Foto: STA
V Parizu se je danes zbralo okrog 1,5 milijona ljudi, ki so se s pohodom poklonili žrtvam nedavnega napada in izrazili nasprotovanje terorizmu. Foto: STA

PARIZ > V Parizu so v prvi vrsti roke sklenili številni svetovni voditelji, ki so na pohod krenili ob boku francoskega predsednika Francoisa Hollanda, ki je dejal, da je Pariz danes prestolnica sveta. Med njimi sta bila tudi slovenski premier Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec, ki sta izrazila podporo skupnim vrednotam v prizadevanju proti nasilju ter svobodi izražanja in misli.

Na Hollandovi levi sta na pohod krenila nemška kanclerka Angela Merkel in palestinski predsednik Mahmud Abas, na njegovi desni pa izraelski in britanski premier Benjamin Netanjahu in David Cameron. Prišel je tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Renzi: Evropa bo zmagala v boju proti terorizmu

Cameron je pred začetkom shoda menil, da bo nasilje skrajnežev svet ogrožalo še mnogo let. “V Britaniji se soočamo z zelo podobno grožnjo, grožnjo fanatičnega ekstremizma,” je dejal. Italijanski premier Matteo Renzi je menil, da je Evropa močnejša kot strah, v Parizu pa so se zbrali, da bi skupaj poslali sporočilo, da bo zmagala v boju proti terorizmu.

Voditelji, ki so se žrtvam poklonili z minuto molka, so na krajši pohod krenili v bližini prostorov satiričnega tednika Charlie Hebdo, kjer sta napadalca ubila 12 ljudi. Iz druge smeri pa so povorko povedli svojci žrtev napadov v Parizu.

Okrog 1,5 milijona pohodnikov

Množice so zajele pariške ulice, spontano ploskale, pele francosko himno in nosile napise “Jaz sem Charlie”. Mnogi so vzklikali “Charlie! Charlie!” v spomin na ubite karikaturiste tednika. Po navedbah organizatorjev se je zbralo od 1,3 do 1,5 milijona ljudi. Francosko notranje ministrstvo je sporočilo, da gre za “dogodek brez primere” in da uradne ocene o številu udeležencev “ni mogoče podati”.

Shode solidarnosti so pripravili tudi drugod po Franciji, kjer se je po več mestih zbralo skupaj še okoli milijon ljudi, ter po svetu. V Berlinu se je zbralo okoli 18.000 ljudi, v Bruslju 20.000, na Dunaju pa okoli 12.000 ljudi.

O ukrepih proti terorizmu tudi notranji ministri evropskih držav

V Parizu so se v nedeljo sešli tudi notranji ministri 11 evropskih držav in ameriški pravosodni minister Eric Holder, ki so razpravljali o ukrepih za boj proti terorizmu. Poudarili so izmenjavo podatkov o letalskih potnikih v Evropi ter krepitev varnosti na zunanjih mejah EU. Govorili so tudi o morebitnih spremembah schengenskega sistema ter dorekli, da bo februarja v ZDA vrh o boju proti terorizmu.

“Vsi se strinjamo z uvedbo okrepljenih kontrol nekaterih potnikov na podlagi določenih kriterijev,” je povedal francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. V boju proti terorizmu je treba oceniti tudi morebitne spremembe schengenskega sistema, je dodal. Njegov španski kolega Jorge Fernandez Diaz je pozval k spremembi schengenske pogodbe, da bi omogočili nadzor na notranjih mejah EU in tako omejili gibanje islamskih borcev, ki se z Bližnjega vzhoda vračajo v Evropo.

Ameriški pravosodni minister Holder je napovedal, da bodo 18. februarja v Washingtonu gostili vrhunsko srečanje o boju proti nasilnim ekstremizmom po svetu. Na njem naj bi se med drugim dogovorili o “združevanju resursov”.

Moški prevzel odgovornost za napad

Neimenovan moški je medtem v spletnem videu prevzel odgovornost za četrtkov uboj policistke in petkov napad na judovsko trgovino v Parizu, v katerem so bili ubiti štirje ljudje. Moški na posnetku je podoben Amedyju Coulibalyju, ki so ga policisti v pariški drami s talci ubili. V videu pojasni, da je član Islamske države, in zatrdi, da je napadel policijo.

Ameriški pravosodni minister Holder je v Parizu dejal, da za zdaj nimajo kredibilne informacije, na podlagi katere bi lahko določili, katera organizacija je bila odgovorna za pariški napad. Po nekaterih navedbah bi lahko šlo tudi za Al Kaido.

Coulibalyjeva mama in sestre so objavile sporočilo, v katerem obsojajo napad in izražajo sožalje družinam žrtev. “Nikakor ne delimo teh skrajnih idej. Upamo, da ne bo mešanja teh odvratnih dejanj z muslimansko vero,” so zapisale.

Francoski tožilci so sporočili, da obstaja povezava “med naboji, najdenimi v Fontenau-aux-Roses”, kjer je bil le nekaj ur po pokolu v prostorih francoskega tednika Charlie Hebdo ustreljen in ranjen rekreativni tekač, in tistimi iz ruske pištole, ki jo je v napadu na judovsko trgovino uporabljal Coulibaly.

Mediji so objavili, da je več talcev pred Coulibalyjem v trgovini rešil tam zaposleni 24-letni Lassana Bathily, muslimanske veroizpovedi. Skril jih je v hladilnico, sam pa ušel in policistom razkril podrobnosti o dogajanju v trgovini.

Pet pridržanih v zvezi z napadom na satirični tednik izpustili

Radio France Info pa je poročal, da so vseh pet pridržanih v zvezi z napadom na satirični tednik Charlie Hebdo, ki je bil povezan tudi s Coulibalyjevim napadom, izpustili. Peterica naj bi bila povezana z bratoma Kouachi, ki ju je policija prav tako ubila.

Tudi soproga enega od napadalcev Cherifa Kouachija je obsodila možev napad. Izzana Hamyd je po 72-urnem pridržanju, med katerim je bila zaslišana, izrazila sožalje svojcem žrtev. Kot je pojasnil njen odvetnik Christian Saint-Palalis, je pred preiskovalci izrazila ogorčenost in obsodila nasilje, ter dodala, da je njen odziv na napad “enak odzivom celotnega naroda”.

STA


Najbolj brano