Mladi Srbi v BiH protestirajo zaradi vladnih luksuznih avtomobilov

Več sto mladih bosanskih Srbov je v sredo v Banja Luki protestiralo zaradi luksuznih avtomobilov, ki si jih je omislila njihova vlada Republike srbske. Zahtevajo, da bi se v tej entiteti države, ki je ena najrevnejših v Evropi in z visoko stopnjo brezposelnosti med mladimi, določila zgornja cena za uradna vozila.

Mladi Srbi v BiH zahtevajo, da vlada Republike srbske določi  
zgornjo ceno za uradna vozila. Fotografija je simbolična. Foto: Pu Koper
Mladi Srbi v BiH zahtevajo, da vlada Republike srbske določi zgornjo ceno za uradna vozila. Fotografija je simbolična. Foto: Pu Koper

BANJA LUKA > Protestno gibanje se je v Republiki srbski pravzaprav začelo že avgusta, ko se je vlada te srbske entitete v Bosni in Hercegovini odločila za posodobitev svojega voznega parka. Med njimi pa so tudi vozila višjega cenovnega razreda, ki so stala več kot 60.000 evrov.

Mladi v gibanju ReStart Srpska so zato sprožili peticijo, da bi določili zgornjo ceno vozil, ki bi jih lahko kupila vlada. Pobudo, da bi bil ta limit določen pri 25.000 evrih na avtomobil, je doslej podprlo 6500 ljudi.

“Reagiramo na neverjetno aroganco vlade, ki je ne moremo več dopuščati,” je dejal vodja tega gibanja Stefan Blagić.

Na uradni odziv vlade Republike srbske še čakajo. Je pa predsednik entitete Milorad Dodik nedavno že komentiral, da se “pač ne morejo voziti v samokolnicah”.

Čeprav pobuda poteka predvsem v Republiki srbski, pa je problem pereč v celotni Bosni in Hercegovini, državi z okoli 3,5 milijona ljudi, ki ima kar 180 ministrov na različnih nivojih. Ob zvezni vladi v Sarajevu in tričlanskem predsedstvu ima svojo vlado tudi vsaka entiteta - ob Republiki srbski je tu še bošnjaško-hrvaška Federacija BiH. Slednja je razdeljena v deset kantonov, ki ima prav tako vsak svojo vlado.

Vzdrževanje takšne upravne strukture je že samo po sebi drago, še posebej velik problem pa je to v revni državi, kakršna je BiH, v kateri je stopnja brezposelnosti pri 40 odstotkih.

“Medtem ko je 40 odstotkov prebivalcev te države lačnih, pa oni zapravljajo denar za avtomobile,” je kritičen Blagić, 26-letni politolog.

Povedal je še, da so njihove akcije vendarle že obrodile sadove. Tako naj bi se župan mesta Bijeljina in zunanji minister BiH na podlagi njihove pobude že odločila, da si ne bosta kupila dragih avtomobilov, je pojasnil Blagić.

STA


Najbolj brano