Ministri v Budvi o terorizmu

V Budvi sta danes potekali neformalno srečanje notranjih ministrov procesa Brdo ter skupna konferenca ministrov za notranje zadeve in za pravosodje držav procesa Brdo in procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi (SEECP). Osrednja tema obeh srečanj je bil terorizem.

Vesna Györkös Žnidar  Foto: STA
Vesna Györkös Žnidar  Foto: STA

BUDVA > Slovenska notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je na srečanju ministrov za notranje zadeve procesa Brdo, ki ga je gostila skupaj s črnogorskim kolegom Raškom Konjevićem, predstavila zaključke nedavnega sestanka migracijske platforme, na katerem so obravnavali nekatere vidike posledic vizumske liberalizacije, so sporočili z notranjega ministrstva.

Na sestanku so izmenjali mnenja o trenutni situaciji v državah Zahodnega Balkana in nekaterih negativnih posledicah, ki jih predstavlja priseljevanje iz teh držav za nekatere države članice EU. Ugotovili so, da je regionalni pristop dobra dopolnitev obstoječih mehanizmov, saj omogoča fleksibilnejše orodje za izmenjavo informacij in tesnejše sodelovanja, so navedli na notranjem ministrstvu.

Pravočasna izmenjava informacij

Györkös Žnidarjeva je v razpravi poudarila, da je platforma procesa Brdo že v preteklosti služila kot pomembno orodje za reševanje izzivov v regiji. “Ključno je, da si pomagamo in si izmenjujemo izkušnje in dobre prakse, tako na ministrski kot strokovni ravni,” je dejala. Ministri so se strinjali, da je pomembno, da se kot regija soočamo s skupnimi izzivi, ker smo tako vsekakor učinkovitejši, piše v sporočilu za javnost notranjega ministrstva.

Ministri so pregledali tudi aktivnosti na področju boja proti trgovini z ljudmi. Podprli so aktivnosti neformalne mreže nacionalnih koordinatorjev za boj proti trgovini z ljudmi v jugovzhodni Evropi, ki je bila ustanovljena na procesu Brdo leta 2010.

Razpravljali so tudi o aktivnostih v boju proti terorizmu na Zahodnem Balkanu. Strinjali so se, da je boj proti terorizmu skupna prioriteta in da gre za pomemben vidik zagotavljanja varnosti. Podprli so nadaljnji razvoj sodelovanja z izmenjavo najboljših praks na področju boja proti terorizmu na območju Zahodnega Balkana in EU s ciljem krepitve uporabe enotnih standardov in pravočasne izmenjave informacij, so še navedli na notranjem ministrstvu.

Skupen odziv regije

Skupna konferenca ministrov za notranje zadeve in za pravosodje držav procesa Brdo in SEECP je bila razdeljena na dva dela. V prvem delu so razpravljali o problematiki tujih terorističnih borcev, pri čemer so posebno pozornost namenili preprečevanju nasilnega ekstremizma in radikalizacije, ki lahko vodi v terorizem, uporabi interneta v ta namen in preprečevanju nezakonite trgovine z orožjem, drugi del pa je bil namenjen razpravi o preprečevanju financiranja terorizma.

Notranja ministrica Györkös Žnidarjeva je v nagovoru poudarila, da terorizem ne pozna geografskih meja in drugih omejitev ter ne razlikuje med žrtvami. Kot je povedala, je odziv na grožnjo tujih borcev lahko uspešen le, če je skupen. Ob tem je poudarila pomen sodelovanja ministrov za notranje zadeve in za pravosodje vseh držav regije ter številnih drugih deležnikov, ki delujejo na področju boja proti terorizmu.

Pomembna je preventiva

Udeleženci so se strinjali, da se morajo posvetiti predvsem področju preventive in poskusom odprave ključnih razlogov, ki posameznike in skupine vodijo v nasilni ekstremizem in radikalizacijo, ki potem lahko preraste v terorizem. Pri tem je ključno sodelovanje vseh, ki delujejo na področju boja proti terorizmu - socialne, zdravstvene in izobraževalne inštitucije, civilna družba, organi odkrivanja in pregona, so na notranjem ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

V drugem delu konference, ki ga je vodil minister za pravosodje Goran Klemenčič, so razpravljali o preprečevanju financiranja terorizma. Slovenija je na ravni EU vzpostavila iniciativo Integrativni pristop za boj proti terorizmu na Zahodnem Balkanu, ki bo povezovala vse obstoječe in načrtovane aktivnosti vseh deležnikov v regiji, hkrati pa bo služila kot ključni okvir za nadaljevanje usmeritev, sprejetih na konferenci, so sporočili s pravosodnega ministrstva.

STA


Najbolj brano