V EU dogovor o premestitvi beguncev, a ne s soglasjem

Notranji ministri EU so danes na izrednem sestanku v Bruslju dosegli dogovor o premestitvi 120.000 beguncev znotraj unije, a ne s soglasjem, temveč z veliko večino, je sporočilo luksemburško predsedstvo. Proti so bile po neuradnih informacijah Češka, Slovaška, Madžarska in Romunija, Finska pa naj bi se vzdržala.

Za Slovenijo je bistveno, da je mehanizem za premestitev 
120.000 beguncev znotraj EU tako prožen, da bo tudi 
Sloveniji omogočal uporabo sheme za premestitev beguncev 
z njenega ozemlja v druge članice, če bo to potrebno, je 
poudarila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar ob 
prihodu na izredni sestanek v Bruslju. Foto: STA
Za Slovenijo je bistveno, da je mehanizem za premestitev 120.000 beguncev znotraj EU tako prožen, da bo tudi Sloveniji omogočal uporabo sheme za premestitev beguncev z njenega ozemlja v druge članice, če bo to potrebno, je poudarila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar ob prihodu na izredni sestanek v Bruslju. Foto: STA

BRUSELJ > Slovenija je zadovoljna z dogovorom o premestitvi 120.000 beguncev, je poudarila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Članice so se namreč po njenih besedah dogovorile za prožen mehanizem, ki tudi Sloveniji omogoča, da lahko v primeru velikega migracijskega pritiska uporabi shemo za premestitev beguncev z njenega ozemlja po drugih članicah.

Ministri so dosegli dogovor o razporeditvi dodatnih 120.000 oseb iz Italije in Grčije v dveh fazah; v prvi fazi 66.000 oseb iz Italije in Grčije, v drugi fazi čez 12 mesecev pa še 54.000 oseb, je pojasnila ministrica.

Tudi 54.000 beguncev v drugi fazi naj bi premestili v glavnem iz Italije in Grčije, a ob tem obstaja možnost, da lahko to shemo koristijo tudi druge članice, ki bi bile pod nesorazmernim migracijskim pritiskom.

Slovenija naj bi sicer v sklopu dogovora o premestitvi 120.000 beguncev v obeh fazah sprejela 613 beguncev, podobno kot je predlagala Evropska komisija. "To je zgornja meja," je ob tem dejala ministrica.

STA


Najbolj brano