Ministri četverice držav brez dogovora o vrhu glede Ukrajine

Zunanji ministri Ukrajine, Rusije, Nemčije in Francije so srečanje v ponedeljek končali brez dogovora o datumu vrha voditeljev svojih držav, na katerem naj bi se dogovorili o končanju ukrajinskega konflikta. Pogoje za tovrsten vrh je treba še določiti, je po štirih urah pogovorov dejal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko Foto: STA
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko Foto: STA

BERLIN > Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je želel, da bi vrh voditeljev četverice držav lahko potekal v četrtek v kazahstanski Astani, na njem pa bi podpisali mirovni sporazum. A zunanji ministri so v ponedeljek le potrdili svojo zavezanost čimprejšnji in vsestranski mirni rešitvi krize.

V skupni izjavi po srečanju so sporočili, da je temelj za rešitev konflikta septembrski dogovor iz Minska, ki ga morajo vse strani v polnosti uresničiti. Zavzeli so se za to, da se z namenom napredka pri uveljavljanja prekinitve ognja v prihodnjih dneh sestane kontaktna skupina za Ukrajino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Frank-Walter Steinmeier je po srečanju dejal, da so imeli z ruskim, ukrajinskim in francoskim kolegom, Sergejem Lavrovom, Pavlom Klimkinom in Laurentom Fabiusom zelo dolg in odprt pogovor, po katerem še vedno ostajajo razlike v mnenjih. Prav te po njegovem prepričanju kažejo, kako težko je doseči napredek na poti do politične rešitve krize in organizacije vrha voditeljev držav.

Lavrov je ponovil stališče Moskve, da morajo ukrajinska vlada in proruski separatisti začeti neposreden dialog in se pogovarjati o ustavnih reformah. “Brez tega bo težko doseči dogovor,” je dejal.

Kontaktna skupina, ki jo sestavljajo predstavniki Rusije, Ukrajine in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), se je sicer v preteklosti že srečala z voditelji separatistov, a predstavniki ukrajinske vlade niso hoteli sodelovati. Na srečanja so poslali nekdanjega predsednika Leonida Kučmo.

Ponedeljkovo srečanje zunanjih ministrov je veljalo kot zadnja možnost za dogovor o vrhu voditeljev. Francija in Nemčija sta se že uvodoma na Porošenkovo napoved srečanja odzvali zadržano, češ da je treba najprej doseči bistven napredek glede prekinitve ognja.

Spopadi med proruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko so se v zadnjem tednu na vzhodu države vnovič zaostrili.

STA


Najbolj brano