Ministri 12 evropskih držav podprli TTIP

Zunanji in trgovinski ministri 12 evropskih držav so v skupnem pismu ta teden podprli prostotrgovinski in investicijski sporazum, o katerem se pogajata EU in ZDA, znan pod kratico TTIP. V pismu evropski komisarki za trgovino Cecilii Malmström so pohvalili tudi sporazum s Kanado in poudarili, da se že veselijo podpisa tega dogovora.

Zunanji in trgovinski ministri 12 evropskih držav so podprli 
prostotrgovinski in investicijski sporazum, o katerem se 
pogajata EU in ZDA, pa tudi tistega s Kanado. Foto: STA
Zunanji in trgovinski ministri 12 evropskih držav so podprli prostotrgovinski in investicijski sporazum, o katerem se pogajata EU in ZDA, pa tudi tistega s Kanado. Foto: STA

BRUSELJ, BRATISLAVA > Ministri Estonije, Latvije, Litve, Češke, Danske, Finske, Irske, Italije, Portugalske, Španije, Velike Britanije in Švedske so poudarili, da rast, blaginja in delovna mesta v Evropi niso odvisna le od strukturnih reform in močnih javnih financ, pač pa v veliki meri tudi od odprte, napredne in uravnotežene trgovinske politike.

“Če želimo ustvarjati rast, ki jo potrebujemo za soočenje s prihodnjimi izzivi, mora Evropa prikazati jasno vodstvo v pogajanjih o prostotrgovinskih sporazumih,” so zapisali v pismu, ki nosi datum 14. september, danes pa so ga objavili nekateri svetovni mediji.

V imenu svojih držav so se ministri izrekli za trgovinsko politiko, ki bo spoštovala pravice delavcev, okolje, ki bo skrbela za zdravje ljudi in demokracijo. Prav tako bi morali prostotrgovinski sporazumi ščititi možnost sprejemanja lastnih odločitev posamičnih držav, so prepričani.

EU in ZDA sta, so spomnili ministri, najpomembnejši gospodarski partnerici. “TTIP je priložnost za oblikovanje pravil trgovine 21. stoletja. To priložnost bi morali z našimi ameriškimi partnerji v celoti izkoristiti,” so navedli.

Poudarili so napredek v pogajanjih o TTIP in komisarko spodbudili, naj v nadaljnjih pogajanjih doseže cilje, zaupane komisiji z mandatom iz leta 2013. “Ponovno izražamo svojo zavezanost in podporo komisiji v pogajanjih. Veselimo se nadaljevanja pogajanj o TTIP z ZDA in tesnega sodelovanja s komisijo v prihodnjih mesecih,” so zapisali.

Ministri so pohvalili tudi sporazum med EU in Kanado, znan pod kratico Ceta. Označili so ga za “širok in globok sporazum, ki temelji na realnosti današnjih trgovinskih vzorcev in vsebuje določila sodobnega trgovinskega sporazuma”. “Veselimo se podpisa Cete 27. oktobra in začasne uporabe sporazuma,” so zapisali.

Gre za izraz podpore pogajanjem o TTIP v času, ko je nemški gospodarski minister Sigmar Gabriel ocenil, “da so pogajanja z ZDA de facto propadla”, Francija pa je napovedala, da bo v septembru Evropsko komisijo pozvala k ustavitvi pogajanj. Proti podpisu sporazuma Ceta s Kanado je v četrtek v Ljubljani protestiralo več sto ljudi, ki so se izrekli tudi proti začasni uporabi sporazuma.

Slovenija ima glede teh sporazumov kar nekaj pomislekov, tudi nekatere pridržke, za katere pričakuje, da bodo ustrezno naslovljeni v nadaljevanju pogajanj, je ob robu neformalnega srečanja voditeljev EU27 v Bratislavi danes dejal slovenski premier Miro Cerar.

“Nismo brezpogojno za te sporazume. Razumemo, da mora Evropa ostati konkurenčni dejavnik v svetu, vendar pa so tu določeni pogoji, ki morajo biti pred tem izpolnjeni in Slovenija si bo za to prizadevala,” je dejal.

STA


Najbolj brano