Milice zasedle vlado v Tripoliju

Libijska začasna vlada je sporočila, da je večina državnih poslopij v prestolnici Tripoli v rokah milic in da zato niso varne. Kot so poudarili, milice zaposlenim preprečujejo vstop, visokim predstavnikom pa grozijo z ugrabitvami in umori.

Libijska začasna vlada je sporočila, da je večina državnih poslopij v prestolnici Tripoli v rokah milic in da zato niso varne Foto: Wikipedia
Libijska začasna vlada je sporočila, da je večina državnih poslopij v prestolnici Tripoli v rokah milic in da zato niso varne Foto: Wikipedia

TRIPOLI > Vlada, ki je minuli teden ponudila svoj odstop, bo zato delovala v kakem drugem mestu, so dodali.

Rivalske milice se borijo za nadzor nad prestolnico in njenim letališčem, zato vlada v mestu ne more vzpostaviti reda. Minuli teden so islamistične milice po skoraj mesecu dni spopadov zavzele letališče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Začasna vlada zato deluje na vzhodu države. Tudi izvoljeni parlament ima zaradi varnosti sedež v Tobruku, 600 kilometrov vzhodno od prestolnice.

Iz Tripolija pa so v nedeljo poročali, da so milice zasedle tamkajšnje prazno poslopje ameriškega veleposlaništva. Televizija Al Arabija je objavila posnetek, na katerem je videti islamiste, kako se kopajo v bazenu. Iz ameriškega State Departmenta so sporočili, da pridobivajo dodatne podatke o domnevnem vdoru v poslopje.

Zaradi poslabšanja varnostnih razmer so ZDA veleposlaništvo v Tripoliju zaprle julija. Zaradi spopadov so svoja diplomatska predstavništva zaprle tudi številne druge države.

STA


Najbolj brano