Miliband Cameronu očita hude napake v zunanji politiki

Vodja britanskih laburistov Ed Miliband je britanskemu premierju Davidu Cameronu manj kot dva tedna pred parlamentarnimi volitvami očital hude napake v zunanji politiki, med katerimi je osamitev Otoka. Dejal je tudi, da je Velika Britanija z neustrezno politiko ob vojaškem posredovanju v Libiji prispevala h krizi prebežnikov v Sredozemlju.

Ed Miliband je v govoru v londonskem think tanku Chatham 
House pred volitvami 7. maja ocenil, da je David Cameron (na 
fotografiji)  s svojo politiko do Evropske unije botroval zmanjšanju ugleda Velike Britanije v Evropi in posledično tudi v 
svetu, poročajo tuje tiskovne agencije. Foto: Wikipedia
Ed Miliband je v govoru v londonskem think tanku Chatham House pred volitvami 7. maja ocenil, da je David Cameron (na fotografiji) s svojo politiko do Evropske unije botroval zmanjšanju ugleda Velike Britanije v Evropi in posledično tudi v svetu, poročajo tuje tiskovne agencije. Foto: Wikipedia

LONDON > Ed Miliband je v govoru v londonskem think tanku Chatham House pred volitvami 7. maja ocenil, da je David Cameron s svojo politiko do Evropske unije botroval zmanjšanju ugleda Velike Britanije v Evropi in posledično tudi v svetu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je dejal, se je vodja konservativcev s svojo obljubo o referendumu o članstvu Velike Britanije v EU “odmaknil od sveta” in pri tem tvegal britanski nacionalni interes. “Čas je, da zavrnemo ozkogledi izolacionizem, značilen za njegovo vlado,” je pozval Miliband.

Poudaril je še, da je pristop sedanje vlade oslabil Veliko Britanijo v času, ko so izzivi večji in bolj zapleteni kot kdajkoli po drugi svetovni vojni.

Konservativce pa je Miliband najbolj ujezil z današnjimi izjavami, da je Velika Britanija z neustrezno politiko ob vojaškem posredovanju v Libiji prispevala h krizi prebežnikov v Sredozemlju. Cameron je njegove besede označil za nepremišljene, nekdanji zunanji minister William Hague pa je Milibanda obtožil, da “oportunistično izkorišča človeško tragedijo v predvolilne namene”.

Milliband je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sicer napovedal, da bo v primeru zmage na volitvah v zunanji politiki dal več poudarka podnebnim spremembam.

Zadnje raziskave javnega mnenja na nacionalni ravni kažejo, da so laburisti v tekmi za parlament v rahli prednosti pred konservativci.

Glede na anketo družbe Populus bi laburiste 7. maja podprlo 35 odstotkov Britancev, konservativce pa 32 odstotkov. Danes objavljena raziskava britanskega instituta YouGov pa kaže, da bi laburiste volilo 35 odstotkov, konservativce pa 33 odstotkov ljudi.

STA


Najbolj brano