Milanović zavrnil očitke o nesodelovanju kot neutemeljene in neopisljive

Hrvaški premier Zoran Milanović je očitke Slovenije o pomanjkanju komunikacije s Hrvaško danes ob prihodu na mini vrh EU in Balkana o begunski krizi zavrnil kot neutemeljene in neopisljive. Znova je poudaril, da se je treba problema lotiti v Turčiji in Grčiji, vse ostalo je lahko le prijeten nedeljski popoldanski klepet.

Zoran Milanović  je poudaril, da se je treba problema beguncev lotiti v Turčiji in Grčiji, vse ostalo je lahko le prijeten 
nedeljski popoldanski klepet. Foto: STA
Zoran Milanović je poudaril, da se je treba problema beguncev lotiti v Turčiji in Grčiji, vse ostalo je lahko le prijeten nedeljski popoldanski klepet. Foto: STA

BRUSELJ > Zoran Milanović je opozoril na nesmiselnost zavez, predvidenih v osnutku izjave vrha, češ da so v trenutku, ko prebežniki pridejo do Hrvaške, številne države že v prekršku. Hrvaška je po njegovih besedah četrta v verigi, danes pa na primer v Bruslju manjka pomemben sogovornik - Turčija.

Hrvaški premier je dejal, da se njegova država že mesec in pol sooča s težkimi razmerami, pa se ne pritožuje. Niti Slovenija niti Hrvaška po njegovih navedbah ne moreta rešiti problema in vse skupaj nima nobene povezave s schengnom, saj po schengnu nihče od teh ljudi ne bi mogel priti v Slovenijo, je dejal.

“To je improvizacija. To je požar. Ko gori, ne upoštevaš prometnih znakov, ampak voziš,” je ponazoril.

Ključen problem je po njegovem prepričanju na meji med Grčijo in Turčijo, ključno vprašanje pa je, zakaj Grčija ne nadzira meje s Turčijo. A Milanović ni prišel v Bruselj, da bi izvajal pritisk na Grčijo, saj to ne bo prineslo rezultatov, meni pa, da je mogoče z aktivnim pristopom obalne straže nadzorovati morje med Grčijo in Turčijo.

Hrvaški premier pričakuje na mini vrhu konstruktivne pogovore in poudarja, da zaradi današnjega sestanka zamuja volilno kampanjo.

STA


Najbolj brano