Milanović s spornimi izjavami razburil Srbijo in BiH

Predsednik hrvaške SDP in kandidat za premierja levosredinske koalicije Zoran Milanović je na srečanju s predstavniki nekaj hrvaških veteranskih združenj izjavil, da bodo kazensko preganjali srbske državljane zaradi vojnih zločinov na Kosovu ter da Bosna in Hercegovina “ni država”. Milanovićeve izjave so močno razburile Beograd in Sarajevo.

Predsednik hrvaške SDP in kandidat za premierja levosredinske koalicije Zoran Milanović. Foto: Xinhua
Predsednik hrvaške SDP in kandidat za premierja levosredinske koalicije Zoran Milanović. Foto: Xinhua

ZAGREB > Posnetek pogovora med Zoranom Milanovićem in predstavniki veteranov, ki je potekal v ponedeljek za zaprtimi vrati na sedežu SDP v Zagrebu, je v sredo na svoji spletni strani objavil hrvaški dnevnik Jutarnji list.

Milanović je v sredo v pogovoru za komercialno Novo TV dejal, da so se zavedali, da nekateri veterani na skrivaj snemajo pogovor, a je spomnil, da je bolj ali manj ponovil stališča, ki jih je povedal med televizijskim soočanjem s predsednikom HDZ Andrejem Plenkovićem sredi avgusta.

Kot je objavil Jutarnji list, je Milanović uvodoma povedal, da je namen srečanja pogovor o položaju hrvaških veteranov glede na obtožnice v Srbiji in BiH.

Ocenil je, da se srbske oblasti obnašajo ošabno. “Žal so to bedniki, ki že več kot 150 let ne vedo, ali bi šli v Makedonijo, Vojvodino, BiH, Hrvaško, Bolgarijo. Ni jih niti deset milijonov, a bi želeli biti gospodarji Balkana,” Milanovićevo izjavo povzema zagrebški časnik.

“Če bo treba, ne bomo blokirali le srbskih pogajanj z EU, ampak bomo sprejeli poseben zakon, na podlagi katerega bomo sprožili postopke proti srbskim državljanom zaradi vojnih zločinov na Kosovu,” je dodal.

Dejal je, da mu nemška kanclerka Angela Merkel in Evropska ljudska stranka (EPP) ne bosta govorili, kaj lahko stori in česa ne.

Šef SDP je tudi povedal, da se v BiH nima s kom pogovarjati in da “to sploh ni država”. Dodal je, da bi bilo treba BiH sprejeti v EU “mimo vrste”, ker v BiH “ni reda, ni napredka”.

Ocenil je, da se povezava med predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom in srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem odraža tudi na predsedniških volitvah v Avstriji, ker kandidat avstrijske desnice Norbert Hofer podpira odcepitev Republike srbske, da bi dobil glasove Srbov v Avstriji.

Zaradi Milanovićevih izjav so imele nekatere televizijske hiše v Srbiji v sredo posebne oddaje, v katerih so kritizirali nekdanjega hrvaškega premierja, v BiH pa so v časniku Dnevni Avaz zapisali, da so Milanovićeve izjave “brez dlake na jeziku”.

Veterani so vprašali Milanovića, kaj si misli o spornem ustaškem pozdravu “Za dom spremni”, na kar je Milanović odgovoril, da gre za prepovedano geslo ter da se s tem ne namerava obremenjevati.

Ko so ti posnetki prišli na dan, so v SDP ocenili, da za snemanjem in objavo stojita urad hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović in HDZ.

Iz veteranskih združenj so danes zavrnili navedbe, da so snemali pogovor in žogico vrnili nazaj v SDP, češ da gre za znotrajstrankarske spopade. Na srečanju so bili večinoma predstavniki veteranskih združenj, ki so več mesecev protestirali proti nekdanji Milanovićevi vladi.

Na Hrvaškem prevladuje mnenje, da gre za Milanovićeve predvolilne poteze, s katerimi namerava pridobiti glasove veteranov in volivcev sredine in desne sredine pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo 11. septembra.

STA


Najbolj brano