Milanović ponavlja: Iz postopka arbitraže smo izstopili

Hrvaški premier Zoran Milanović je danes odgovoril na pismo, ki sta ga v sredo v Ljubljano in Zagreb poslala predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in prvi podpredsednik komisije Frans Timmermansa in v njem podprla nadaljevanje dela arbitražnega sodišča. Milanović je v odgovoru ponovil, da je Hrvaška iz postopka arbitraže izstopila.

Zoran Milanović je zapisal, da Hrvaška ne namerava komentirati potez sodišča niti sodelovati pri njegovem delu ter 
se ne bo čutila obvezane, da bi morala sprejeti ali se odzvati 
na katero koli odločitev sodišča. Foto: STA
Zoran Milanović je zapisal, da Hrvaška ne namerava komentirati potez sodišča niti sodelovati pri njegovem delu ter se ne bo čutila obvezane, da bi morala sprejeti ali se odzvati na katero koli odločitev sodišča. Foto: STA

ZAGREB > Juncker in Timmermans sta v sredo poslala pismo Milanoviću in slovenskemu premierju Miru Cerarju, v katerem sta med drugim zapisala, da je komisija zainteresirana za rešitev spora o meji med Hrvaško in Slovenijo. Ocenila sta, da je arbitraža dober način za rešitev spora, še posebej potem ko je arbitražno sodišče imenovalo dva nova arbitra in tako lahko nadaljuje z delom. Bruselj pričakuje, da bosta državi sprejeli odločitev arbitražnega sodišča.

Hrvaški premier Milanović je danes na to pismo odgovoril in zapisal, da je Hrvaška izstopila iz arbitražnega postopka, ker je "ena stran kompromitirala postopek z namernim, nezakonitim, nemoralnim in neetičnim ravnanjem. Ta stran je svoja dejanja molče priznala, saj sta njena akterja odstopila in ni bilo nikoli nobenega demantija," je še navedel Milanović in namignil, da bi lahko bila storjena tudi kazniva dejanja.

Milanović: Ni pravne podlage za vztrajanje pri arbitraži

Kot je zapisal Milanović, Hrvaška ne namerava komentirati potez sodišča niti sodelovati pri njegovem delu ter se ne bo čutila obvezane, da bi morala sprejeti ali se odzvati na katero koli odločitev sodišča.

Ocenil je, da za to, da Evropska komisija vztraja pri arbitražnem postopku med Hrvaško in Slovenijo, ni pravne podlage. Komisija se ne bi smela vključevati v spore o meji med državami članicami, je še zapisal in nadaljeval, da ne verjame, da kateri koli od tovrstnih sporov vpliva na uveljavitev zakonodaje EU, kot to v pismu navaja komisija.

Predsednik hrvaške vlade je tudi spomnil, da je bila komisija zelo dobro seznanjena s hrvaškimi stališči že v začetku septembra, ko jih je Timmermansu predstavila in pojasnila hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić.

Obžaluje, da je Slovenija zavrnila iskanje drugega načina reševanja ozemeljskega spora

"Še zmeraj smo prepričani, da je edina odločitev, ki jo lahko to ad hoc sodišče sprejme kot posledico ravnanja ene od strani, njegova razpustitev, kar bi bilo v skladu z najvišjimi pravnimi, moralnimi in etičnimi standardi, ki se jih mednarodno pravosodje mora držati."

Poudaril je tudi, da je Hrvaška takoj po sprejeti odločitvi o izstopu iz arbitražnega sporazuma predlagala Sloveniji, naj državi nemudoma začneta iskati drug način reševanja ozemeljskega spora. Izrazil je obžalovanje, da je Ljubljana ponudbo zavrnila, a ta ostaja na mizi. Po njegovem je to edina pot za izhod iz slepe ulice, v kateri sta se državi znašli.

STA


Najbolj brano