Milanović: Na vrhu EU so mi rekli, naj ne gradimo zidu na meji

Hrvaški premier Zoran Milanović je v Bruslju dobil odgovor, da gradnja zidov na meji ni ustrezna rešitev za reševanje problema beguncev, ki množično prihajajo v Evropo. Kot je dejal, je na nedavnem vrhu EU vprašal voditelje Nemčije, Avstrije in Švedske, ali naj Hrvaška tako kot Madžarska postavi na meji ograjo, pa so mu odgovorili, da ne.

Zoran Milanović Foto: STA
Zoran Milanović Foto: STA

ZAGREB, BERLIN> Iz virov blizu nemške vlade je bilo v petek po poročanju nemške tiskovne agencije dpa slišati, da madžarska postavitev ograje na meji s Srbijo in Hrvaško ter posledično zaprtje zelene meje ne rešuje problema migracij. “Za to v tem trenutku ni nobene potrebe. Ti ukrepi so v nasprotju z našimi poskusi vzpostavitve solidarnosti znotraj EU,” so navedli.

Podobno je nemška kanclerka Angela Merkel povedala v pogovoru za današnjo izdajo časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Tudi mreža ne more ustaviti obupanih ljudi,” je dejala. “Naše meje seveda lahko nadziramo. Ne moremo in ne želimo pa jih povsem zapreti. To nam ne bi uspelo niti z žico, kot kaže primer Madžarske,” je dodala.

Na Hrvaško je od polnoči do 15. ure danes vstopilo 5220 migrantov, v začasnem sprejemnem centru v Opatovcu pa je trenutno 2748 ljudi, piše na spletni strani hrvaškega notranjega ministrstva.
Ministrstvo pričakuje danes prihod še novih beguncev iz Srbije, so zapisali ter dodali, da je od začetka begunske krize v državo vstopilo 191.587 migrantov. Veliko večino so nato organizirano peljali proti Madžarski, od danes, ko je Madžarska zaprla zeleno mejo s Hrvaško, pa jih Zagreb pošilja proti Sloveniji.

V Nemčiji so zaradi beguncev pred časom uvedli nadzor na meji z Avstrijo. Oblasti nemške zvezne dežele Bavarske, ki meji na Avstrijo, so danes dopoldne spuščale na svoje ozemlje okoli 30 ljudi na uro, popoldne pa za nekaj ur tega več niso počeli. Razlog za to je bil protestni shod desničarske Alternative za Nemčijo (AfD) v mejnem nemškem kraju Freilassing, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Potem ko je Madžarska danes po izgradnji ograje zaprla zeleno mejo s Hrvaško, begunce na Hrvaškem usmerjajo proti severu skozi Slovenijo. Kljub zapori danes na madžarsko-hrvaški meji ni prišlo do incidentov, je potrdil tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacz.

Na preusmeritev so se po navedbah dopisnika dpa mirno odzvali tudi begunci v Tovarniku, kjer se zbirajo po prihodu iz Srbije. Niso postavljali vprašanj, saj je večini pomembno samo to, da pridejo do svojega cilja, torej Nemčije, je povedal.

Hrvaški premier Zoran Milanović je danes v pogovoru z novinarji v Zagrebu povedal, da ima vlada še vedno “vse pod nadzorom”, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina. “Ena od zadnjih rešitev je gradnja zidov. To sem odkrito vprašal na vrhu EU tiste, ki so primarni sprejemniki beguncev, torej ne Madžare ali Čehe temveč Avstrijce, Nemce in Švede. Vprašal sem jih, ali so za to, da zgradimo zid. Odgovorili so mi, naj tega ne počnemo,” je dejal.

Po njegovih besedah je s slovenskimi oblastmi lažje sodelovati kot z madžarskimi. “Dobro vem, kaj je Slovenija, kaj so njihove službe, kako se pogovarja z Mirom Cerarjem. Včeraj smo se večkrat slišali, enako dan prej, imamo stalne stike, s temi ljudmi je to mogoče. In oni lahko mnogo učinkoviteje in hitreje od Madžarov zgradijo žico. Stvar je le v tem, da je to v Sloveniji enostavno nesprejemljiv način obnašanja,” je še povedal Milanović.

Ostri toni s predsednico

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes zaostrila tone do vlade. Potem ko je notranji minister Ranko Ostojić njeno izjavo, da bi morali begunce na meji s Srbijo preusmeriti na uradne prehode, komentiral z besedami, da naj se o tem dogovori s prijatelji v Beogradu, je to označila za dokaz, da “tehnična vlada ni sposobna voditi države”.

“S svojo današnjo izjavo je tehnični minister Ostojić priznal, da ta tehnična vlada ni sposobna voditi države in da meni prepušča izvršno oblast. To bom naredila takoj, ko mi bo dovolila ustava,” je zapisala na svojem profilu na facebooku, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Minister Ostojić je na novinarsko vprašanje, kako komentira stališče predsednice, da bi vse begunce na meji s Srbijo morali preusmeriti na uradne mejne prehode, danes v Opatovcu dejal, da “se ona lahko z lahkoto o tem dogovori s svojimi prijatelji v Srbiji” in da nato Hrvaška ne bo imela več problemov.

Predsednica, ki je na uradnem obisku na Kitajskem, je po napovedi Budimpešte o današnjem zaprtju zelene meje s Hrvaško v petek dejala, da se od začetka begunske krize zavzema za popoln nadzor zelene meje in vstop migrantov preko uradnih mejnih prehodov. Poudarila je tudi, da bi število migrantov, ki vstopajo v državo, moralo biti sorazmerno s številom tistih, ki iz nje odidejo, glede na to, da Hrvaška ne more poskrbeti za večje število migrantov.

Madžarska napovedala uvedbo začasnega nadzora na meji s Slovenijo

Madžarska bo uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo, je danes po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI, ki jo povzema avstrijska APA, povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Vlada naj bi namreč dobila informacije, da bodo begunce v Sloveniji usmerjali tudi na to mejo.

Szijjarto je poudaril, da bo uvedba nadzora na meji potekala v skladu s schengenskim sporazumom. Po njegovih besedah bo ukrep v veljavi, vse dokler bo obstajala potreba po njem. Dodal je še, da je madžarska vlada o tem obvestila tako slovensko zunanje ministrstvo kot Evropsko komisijo, navaja MTI.

Podobno je povedal tudi tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs. Pojasnil je, da jih je k uvedbi začasnega nadzora na meji s Slovenijo navedel prihod 150 beguncev na slovensko stran meje pri Dolgi vasi. Najverjetneje je imel v mislih begunce, ki so jih hrvaške oblasti z avtobusi prepeljale v Petišovce, nato pa so jih preselili v begunski center v Šentilju na meji z Avstrijo. Tudi glavni svetovalec madžarskega premierja Gyorgy Bakondi je za MTI povedal, da nobeden od teh beguncev ni vstopil na madžarsko ozemlje.

Madžarska se je za uvedbo začasnega nadzora na meji s Slovenijo odločila, potem ko je danes zaprla zeleno mejo s Hrvaško in se je val beguncev s Hrvaške preusmeril proti Sloveniji.

Slovenija je sicer v petek odpravila začasni nadzor na meji z Madžarsko, ki ga je po sklepu vlade vzpostavila 17. septembra. Šlo je za začasen ukrep v skladu s schengenskimi pravili, s katerim so želeli poskrbeti za nadzor nad migracijskimi tokovi. Po začetnem desetdnevnem obdobju je bil nadzor podaljšan še za 20 dni, sedaj pa podaljšanje tega ukrepa po oceni policije ni več potrebno.

Za razliko od Hrvaške sta Madžarska in Slovenija članici schengenskega območja, v katerem so konec leta 2007 odpravili nadzor na notranjih kopenskih in morskih mejah med državami. Zaradi tega po navedbah nemške tiskovne agencije dpa Madžarska ograje, kakršno je postavila na meji s Hrvaško, ne more postaviti tudi na meji s Slovenijo.

Znotraj schengenskega območja je preverjanje osebnih dokumentov in postavljanje zapor možno le v izjemnih okoliščinah in le za začasno obdobje.

Nadzor je ob prvem valu beguncev v Slovenijo sredi septembra uvedla tudi Avstrija. Medtem ko so ga doslej sistematično izvajali le na nekaterih mejnih prehodih, bodo nadzor danes ob 20. uri uvedli na skoraj vseh avstrijsko-slovenskih prehodih.

Zaradi tega Avstrijci večajo število policistov in vojakov na meji s Slovenijo. Po poročanju APA je danes na avstrijsko Štajersko prispelo dodatnih 160 vojakov, s čimer se je njihovo število povečalo na 460. Poleg varovanja mejnih prehodov naj bi tudi poostrili nadzor preostale mejne črte. Po vsej Avstriji trenutno pomaga policiji pri delu z migranti približno 1450 vojakov.

STA


Najbolj brano