Milanović: Hrvaška namesto Slovenije opravlja delo z begunci

Hrvaški premier Zoran Milanović je včeraj dejal, da je na Hrvaškem le malo beguncev, morda nekaj tisoč, medtem ko je od srede prek države šlo približno 30.000 ljudi. Ocenil je, da se Slovenija lahko hvali s spoštovanjem pravil na schengenski meji, saj Hrvaška opravlja delo namesto nje.



“Tudi Merklovi sem povedal, naj Turčiji pošljejo tri, štiri, pet 
milijard evrov za reševanje begunske krize”, je dejal Zoran 
Milanović  in dodal, da nemška diplomacija že opravlja svoje 
delo od Ankare do Washingtona, da bi razrešili krizo z 
begunci z Bližnjega vzhoda, saj je to v interesu Berlina. Foto: STA
“Tudi Merklovi sem povedal, naj Turčiji pošljejo tri, štiri, pet milijard evrov za reševanje begunske krize”, je dejal Zoran Milanović in dodal, da nemška diplomacija že opravlja svoje delo od Ankare do Washingtona, da bi razrešili krizo z begunci z Bližnjega vzhoda, saj je to v interesu Berlina. Foto: STA

ZAGREB > Zoran Milanović je dejal, da je pred sredinim izrednim vrhom o begunski krizi v rednem stiku z nemško kanclerko Angelo Merkel in avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom ter slovenskim premierjem Mirom Cerarjem. Ocenil je, da begunska kriza najbolj ogroža Nemčijo in Avstrijo.

“Slovenija se lahko hvali, da ravna v skladu s predpisi, saj mi delamo zanjo. Ali si lahko predstavljate, da vse te ljudi pošljemo na slovensko mejo. Nič ne bi mogla storiti”, je še dejal Milanović v pogovoru za hrvaško komercialno Novo TV. Dodal je, da se je stanje na Hrvaškem nekoliko umirilo ter da so nadaljevali z registracijo migrantov in beguncev. Ob tem je omenil, da ne vztrajajo v tistih primerih, ko ljudje zavračajo, da bi dali prstne odtise, saj ne želijo uporabiti sile.

Milanović: Srbija že leto dni sploh ne nadzira svoje meje

Hrvaški premier je še dejal, da se o begunski krizi ni pogovarjal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, s katerim se po njegovih besedah ne pogovarja nihče iz zahodnih držav. Ponovil je, da je prisilil Madžarsko, naj sprejme begunce, ki so prišli na Hrvaško ter da ne razume madžarskega “templjarskega krča”. Dejal je tudi, naj Madžarska obdrži hrvaški vlak, ki ga je zaplenila, ko so prejšnji teden čez mejo prepeljali migrante. V incidentu so madžarski policisti za nekaj časa pridržali tudi 36 hrvaških policistov, ki so spremljali vlak.

Posredno je potrdil, da bodo za tovorni promet zaprli največji mejni prehod Bajakovo s Srbijo, dokler Beograd ne bo prenehal usmerjati migrante na Hrvaško. Zanikal je očitke srbske strani o nepripravljenosti Hrvaške na begunski val ter dejal, da Srbija že leto dni sploh ne nadzira svoje meje in jo pozval, naj pošlje migrante takoj na Madžarsko in ne na Hrvaško, da bi ljudem tako olajšali pot do držav, v katerih želijo živeti.

Diplomacija že opravlja svoje delo od Ankare do Washingtona

Na vprašanje, ali je hrvaška vlada s svojim ravnanjem v begunski krizi državi prinesla slabe ocene glede uvajanja schengenskih pravil na hrvaški meji, je odgovoril, da Hrvaška takšnega schengna, ki ne deluje, ne potrebuje. Ponovil je, da je Grčija bila prva, ki je izigrala schengenska pravila ter da potrebno finančno pomagati Turčiji za zaustavitev begunskega vala.

“Tudi Merklovi sem povedal, naj Turčiji pošljejo tri, štiri, pet milijard evrov za reševanje begunske krize”, je še dejal in dodal, da nemška diplomacija že opravlja svoje delo od Ankare do Washingtona, da bi razrešili krizo z begunci z Bližnjega vzhoda, saj je to v interesu Berlina.

Povedal je, da je Merklova od Hrvaške zahtevala, naj za nekaj časa zaustavi begunce v državi, a je zahtevo zavrnil. Ocenil je, da je v begunski krizi Hrvaška okrepila svoj ugled v svetu, saj so jo v tem času prepoznali kot sodobno, humano in dobro organizirano državo.

Ocenil je tudi, da Hrvaško na Balkan s svojim obnašanjem glede begunske krize porivajo HDZ in njen predsednik Tomislav Karamarko, ki poskušata ustvariti histerijo zaradi beguncev Hrvaškem. Parlamentarne volitve na Hrvaškem bodo po oceni Milanovića novembra.

STA


Najbolj brano