Milano družinam za sprejem beguncev ponuja 400 evrov mesečno

Občina Milano ponuja družinam, ki bodo v svoje domove sprejele iskalce azila, do največ 400 evrov vsak mesec. Zainteresirane družine lahko obrazec za sprejem beguncev oddajo do 15. januarja, je navedeno na spletni strani občine. Pobuda je poskrbela za vročo polemiko med desnosredinskimi strankami.

Občina Milano ponuja družinam, ki bodo v svoje domove 
sprejele iskalce azila, do  400 evrov  vsak mesec.  Foto: STA
Občina Milano ponuja družinam, ki bodo v svoje domove sprejele iskalce azila, do 400 evrov vsak mesec.  Foto: STA

MILANO > Občina Milano plačuje 300 evrov za nastanitev in oskrbo vsakega begunca. Kdor bo sprejel begunce, mora pred tem opraviti dvodnevni tečaj in zagotoviti gostom opremljeno sobo z lastno kopalnico, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Desnosredinske stranke so do pobude milanske občine kritične. “Sramota! To je rasizem proti Italijanom v finančnih stiskah,” je prek twitterja protestiral vodja Severne lige Matteo Salvini. Namesto da občina namenja denar za begunce, bi morala poskrbeti za revne upokojence in brezposelne.

Milanski občinski svetnik, pristojen za socialna vprašanja Piefrancesco Majorino je kritike zavrnil. Sprejem iskalcev azila v domove družin je po njegovem inovativen integracijski model, ki ga je treba spodbujati.

Po podatkih Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) in Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je prek morskih poti v Italijo lani prispelo 150.000 beguncev, kar je manj kot leta 2014, ko jih je prišlo 170.000, navaja APA.

STA


Najbolj brano