Mikl-Leitnerjeva: Schengen zaradi migrantske krize tik pred propadom

Schengensko območje je zaradi migrantske krize tik pred propadom, je danes po zasedanju notranjih ministrov EU v Amsterdamu posvarila avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. Po njenem mnenju se to vidi pri ukrepih posameznih držav članic, tudi Avstrije.

Johanna Mikl-Leitner Foto: Wikipedia
Johanna Mikl-Leitner Foto: Wikipedia

AMSTERDAM > “Vsi se zavedajo, da je obstoj schengenskega območja ogrožen in da se mora nekaj hitro zgoditi,” je Johanna Mikl-Leitner poudarila po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Po njenih besedah so vse članice EU ocenile, da mora Grčija čim prej ukrepati za boljšo zaščito zunanje meje. Ohranitev schengna je skupen cilj vseh članic EU, a mora Grčija več investirati v to, je dejala Mikl-Leitnerjeva.

“Vse več ljudi prihaja čez Grčijo in preko balkanske migrantske poti ter želijo zavestno v Avstrijo, Nemčijo ali na Švedsko. To pomeni, da tu nimamo opravka z iskanjem zaščite, temveč z azilno optimizacijo,” je prepričana avstrijska notranja ministrica, ki je dodala dodala, da si migranti izbirajo ekonomsko najbolj privlačne države.

“Če Grčija ne bo ukrepala, bo vse več držav članic poseglo po nacionalnih ukrepih in veliko jih bo sledilo primeru Avstrije,” je dejala avstrijska notranja ministrica o odločitvi Avstrije za postavitev zgornje meje prosilcev za azil, ki jih lahko še sprejme.

Avstrija bo po njenih besedah imela s postavitvijo zgornje meje, začasnim azilom, zaostritvijo pravil združevanja družin, še posebej za Afganistance, enega najstrožjih azilnih sistemov v Evropi. Mikl-Leitnerjeva je zatrdila, da Avstrija v luči 90.000 prošenj za azil, ki jih je prejela lani, enostavno mora ukrepati.

Pritisk na Grčijo pa po njenih oceni deluje, saj da so Atene že čez konec tedna zaprosile za 100 ladij agencije EU za zaščito zunanjih mej Frontex za nadzor morja med Turčijo in grškimi otoki, ki je najbolj priljubljena pot za migrante na poti v Evropo.

STA


Najbolj brano