Migranti ob makedonski meji preživeli noč na tleh in v dežju

Kakih 2000 večinoma sirskih migrantov je minulo noč preživelo v dežju na nikogaršnji zemlji med Grčijo in Makedonijo. Sami so tam od četrtka, medtem pa se jim je na poti v zahodno Evropo pridružuje še na stotine drugih. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP jih je na grški strani opaziti še več sto na poti proti meji.

Migranti in begunci, ujeti na območju med Grčijo in Makedonijo, so  obupani, otroci pa v solzah.
Migranti in begunci, ujeti na območju med Grčijo in Makedonijo, so obupani, otroci pa v solzah. 

SKOPJE > Migranti in begunci, ujeti na območju med Grčijo in Makedonijo, so noč prespali na tleh kljub močnemu dežju in temperaturam, ki so čez noč močno padle. Videti so obupani, otroci pa v solzah. Nekateri begunci so vzklikali na pomoč, medtem ko je policija ponoči podvojila žičnato ograjo ob meji.

Mejno črto, ki v dolžini kakih 50 kilometrov teče čez gozdnate hribe, varuje vojska, je za AFP povedal predstavnik makedonske vojske Mirče Gjorgoski. Drugih podrobnosti ni izdal.

Makedonija je v četrtek razglasila izredne razmere in zaprla svojo južno mejo za migrante in begunce. Potem ko je prišlo do incidentov med policijo in migranti, pri čemer je policija uporabila solzivec, najmanj osem migrantov pa je bilo lažje ranjenih, se je Skopje odločilo, da določenemu številu “ranljivih” migrantov vendarle dovoli prečkanje meje.

V petek zvečer so skupine po nekaj deset migrantov začele vstopati v Makedonijo in z vlaki nadaljevale pot proti severu. Danes naj bi iz obmejnega mesta Gevgelija odpeljalo pet vlakov z od 100 do 700 potniki, ki so jih po navedbah neimenovanega predstavnika makedonskih železnic priskrbeli izključno za prevoz beguncev in migrantov. Do meje s Srbijo traja pot štiri ure in na železniški postaji je po navedbah poročevalca AFP že videti na stotine ljudi, ki čakajo na vlak.

Medtem naj bi bilo na poti iz grškega pristanišča Solun proti meji z Makedonijo še več sto migrantov. Prihajajo peš ali z avtobusi.

Migranti iz Makedonije večinoma pot do zahodne Evrope poskušajo nadaljevati preko Srbije in Madžarske. Glavnina jih prihaja iz Sirije, Afganistana in Iraka.

STA


Najbolj brano