Migranti na srbsko-madžarski meji gladovno stavkajo

V znak protesta zaradi zaprtja srbsko-madžarske meje so novi migranti, ki so prišli na mejo, začeli gladovno stavkati. V skupini od 200 do 300 protestnikov v tranzitni coni v kraju Röszke so številni nosili table z napisom “Nič vode, nič hrane do odprtja meje”, je poročal madžarski spletni časnik index.hu.

V znak protesta zaradi zaprtja srbsko-madžarske meje so 
novi migranti, ki so prišli na mejo, začeli gladovno stavkati.
V znak protesta zaradi zaprtja srbsko-madžarske meje so novi migranti, ki so prišli na mejo, začeli gladovno stavkati.  

BUDIMPEŠTA > Že prej so protestniki hrano, ki so jo dobili s strani Madžarske, vrgli stran. Med protestniki so tudi otroci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Istočasno je na starem mejnem prehodu na podeželski cesti približno 1500 beguncev, ki zahtevajo vstop v državo. A to na tej točki ni mogoče. Policija je poskušala napotiti migrante na eno od mejnih točk, kjer je predvidena registracija migrantov. Bližnja avtocesta iz Srbije je bila zaradi migrantov zaprta, je z mesta dogodka sporočil poročevalec dpa.

Na Madžarskem je danes stopila v veljavo strožja zakonodaja glede prestopov meje, ki za nezakonit vstop v državo predvideva do treh let zaporne kazni. Najpomembnejše novo določilo, ki ga prinaša, je opredelitev nezakonitega prestopa meje za kaznivo dejanje, ki se kaznuje z zaporno kaznijo do treh let, medtem ko se je doslej obravnaval kot prekršek.

Pet let zapora medtem grozi tistim, ki bodo ob nezakonitem vstopu v državo povzročili materialno škodo. Določilo je namenjeno migrantom, ki bi prerezali žičnato ograjo na meji, da bi lahko vstopili iz Srbije na Madžarsko. Višajo se tudi kazni za tihotapce ljudi, ki se bodo po novem lahko za zapahi znašli za 20 let.

Uveljavitev novih ukrepov bo Madžarski omogočila ograja na 175-kilometrski meji s Srbijo, ki jo želijo oblasti s pomočjo vojske zelo hitro dokončati. Doslej je namreč postavljena le začasna ograja, ki jo bo nadomestila štiri metre visoka ograja iz žične mreže.

STA


Najbolj brano