Migranti na madžarsko-srbski meji prerezali ograjo

Skupina 18 migrantov je v četrtek v poskusu prečkanja meje med Madžarsko in Srbijo blizu mejnega prehoda Asotthalom prerezala žično ograjo, a jih je policija prijela. Ograja, ki jo Madžarska pospešeno postavlja na meji s Srbijo, naj bi preprečila nelegalne prehode migrantov v EU.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

BUDIMPEŠTA > Po poročanju madžarskih medijev je trenutno postavljena ograja visoka le 1,5 metra, tiskovni predstavnik vlade Zoltan Kovacs pa je ob tem pojasnil, da je ta ograja samo začasna in da bo postavitev potekala po načrtih in v več fazah.

A do vlade kritičen madžarski dnevnik Nepszabadsag piše, da Madžarska postavlja nižjo ograjo zaradi pomanjkanja časa. Kot je bilo sprva napovedano, naj bi bila 175 kilometrov dolga in tri ali štiri metre visoka ograja končana do konca avgusta, a glede na poročanje časnika to ne bo izvedljivo, zato naj bi za začetek postavili 1,5 metra visoko žično ograjo.

Ob tem po navedbah časnika Nepszabadsag del obmejnega pasu v dolžini štiri do pet kilometrov sploh nima ograje, ker gre za močvirnat teren. Glede na mnenja nekaterih strokovnjakov je postavitev ograje brez stalnega nadzora popolnoma nesmiselna.

Stroški za postavitev ograje so se medtem povečali za okoli devet milijonov evrov. Sprva je namreč Madžarska poročala o strošku v višini 20,9 milijona evrov, sedaj pa naj bi postavitev stala okoli 30,6 milijona evrov. Kovacs je povečanje stroškov pripisal natančnejši oceni stroškov, še navaja APA.

STA


Najbolj brano