Michel Barnier postal posebni svetovalec Evropske komisije za obrambo

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je nekdanjega evropskega komisarja za notranji trg in storitve Michela Barnierja imenoval za posebnega svetovalca za obrambno politiko in evropsko varnost, so sporočili iz Bruslja.

Michel Barnier Foto: Wikipedia
Michel Barnier Foto: Wikipedia

BRUSELJ > Jean-Claude Juncker je ob imenovanju dejal, da je nova komisija ob začetku dela izpostavila, da je treba na področju varnosti in obrambe zgraditi močnejšo Evropo. “Gotovo je Evropa predvsem 'mehka sila'. A tudi najmočnejša od mehkih sil se na dolgi rok ne sme odreči minimumu integriranih obrambnih in varnostnih zmogljivosti,” je dejal.

Michel Barnier ima po njegovih besedah na področju obrambe dolgoletne izkušnje in je tako pravi človek za svetovanje tako njemu kot visoki predstavnici za skupno zunanjo in varnostno politiko Federici Mogherini.

Barnier je bil evropski komisar v dveh komisijah - pod vodstvom Romana Prodija je v Bruslju služboval med letoma 1999 in 2004, pod taktirko Joseja Manuela Barrosa pa med letoma 2010 in 2014. Leta 2001 je kot član predsedstva Konvencije o prihodnosti Evrope predsedoval delovni skupini o evropski obrambi.

Leta 2006 je kot Barrosov posebni svetovalec v poročilu predlagal oblikovanje evropskih sil za civilno zaščito.

Barnier je poleg tega med letoma 2004 in 2005 zasedal položaj francoskega zunanjega ministra. Lani se je v vrstah Evropske ljudske stranke (EPP) potegoval za kandidaturo za predsednika Evropske komisije. Na glasovanju na kongresu stranke marca v Dublinu je moral priznati premoč Junckerju.

Kot še pojasnjujejo v Bruslju, položaj, ki ga prevzema Barnier, ne obsega polnega delovnega časa in ni plačan.

STA


Najbolj brano