Mešani odzivi na vest o smrti Fidela Castra

Smrt nekdanjega dolgoletnega kubanskega predsednika in vodje komunistične revolucije Fidela Castra je naletela na mešane odzive. Medtem ko kubanski izgnanci v ZDA slavijo, so Kubanci doma zadržani. Po oceni francoskega predsednika Francoisa Hollanda je Castro “poosebljal kubansko revolucijo, v vseh njenih upih in razočaranjih”.

Smrt nekdanjega dolgoletnega kubanskega predsednika in 
vodje komunistične revolucije Fidela Castra je naletela na 
mešane odzive. Foto: Arhiv Pn
Smrt nekdanjega dolgoletnega kubanskega predsednika in vodje komunistične revolucije Fidela Castra je naletela na mešane odzive. Foto: Arhiv Pn

PARIZ, MOSKVA, CARACAS, HAVANA > Ruski predsednik Vladimir Putin je Castra označil za “simbol nekega obdobja”. “Ime tega pomembnega državnika se upravičeno smatra za simbol nekega obdobja v sodobni zgodovini sveta. Fidel Castro je bil iskren in zanesljiv prijatelj Rusije,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil iz Kremlja.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je pozval k nadaljevanju poti, ki jo je utrl Castro. “Vsi revolucionarji tega sveta moramo nadaljevati njegovo dediščino in nositi naprej zastavo svobode, socializma, humane države,” je tvitnil po objavi novice o Castrovi smrti.

“Fidel Castro je bil prijatelj Mehike, promotor odnosa, ki temelji na spoštovanju, dialogu in solidarnosti,” je po navedbah BBC zapisal mehiški predsednik Enrique Pena Nieto.

“Fidel Castro je bil ena od najbolj ikoničnih osebnosti 20. stoletja. Indija žaluje za dobrim prijateljem,” se je odzval indijski premier Narendra Modi.

Castro je bil nekoč eden pomembnih članov gibanja neuvrščenih, katerega ustanovna članica je bila tudi nekdanja Jugoslavija. “Fidel je vztrajal in utrdil svojo državo med najhujšo ameriško blokado. Nanj je bil vršen strašanski pritisk, a je vseeno povedel svojo državo na pot samostojnega razvoja,” je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax ocenil zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov. Poudaril je še, da bo Fidel Castro vedno ostal velik politik, ki je pustil globok pečat v zgodovini človeštva.

Kubancem je sožalno brzojavko poslal tudi predsednik srbske vlade Aleksandar Vučić. “Z njegovo smrtjo se zaključuje pomembno politično obdobje. Srbija bo vedno visoko cenila svobodni duh, s katerim je Fidel branil suverenost svoje države, da bi Kubo, kot je govoril, vrnil Kubancem,” je zapisal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Dolgoletni kubanski predsednik in vodja komunistične revolucije Fidel Castro je umrl v petek v starosti 90 let. Zaradi slabega zdravja se je iz javnega življenja umaknil že leta 2006 in na čelo države imenoval svojega brata Raula Castra.

Ulice v kubanski prestolnici Havana, ki se trenutno šele prebuja, so danes tihe. “Kubanci določene generacije se bodo verjetno odzvali s solzami v očeh in to je danes že videti. Odzivi drugih bodo verjetno na meji brezbrižnosti, spet tretji bodo verjetno v zasebnosti govorili, da je njegov čas že zdavnaj minil,” ocenjuje dopisnik BBC v Havani Will Grant.

Po drugi strani je na ulicah Miamija, kjer živijo številni kubanski izgnanci, po poročanju agencije Reuters opaziti slavje. Posnetek, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, kaže množico ljudi, ki s kubanskimi zastavami plešejo na ulici. “Takšnega javnega odziva na Kubi ne bo, saj ga nihče ne bi prenesel,” ocenjuje Grant.

STA


Najbolj brano