Merklova že petič najvplivnejša ženska na svetu

Nemška kanclerka Angela Merkel je že peto leto zapored na vrhu Forbesove lestvice najvplivnejših žensk na svetu, za vrat pa ji diha Hillary Clinton. Sledijo jima soproga Billa Gatesa Melinda, predsednica ameriške centralne banke Janet Yellen in direktorica General Motorsa Mary Barra.

Nemška kanclerka Angela Merkel je že peto leto zapored na 
vrhu Forbesove lestvice najvplivnejših žensk na svetu, za vrat 
pa ji diha Hillary Clinton.
Nemška kanclerka Angela Merkel je že peto leto zapored na vrhu Forbesove lestvice najvplivnejših žensk na svetu, za vrat pa ji diha Hillary Clinton. 

NEW YORK > Na šestem mestu lestvice je prva dama Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagard, sedma pa je brazilska predsednica Dilma Rousseff. Prvo deseterico sklenejo članica uprave Facebooka Sheryl Sandberg, izvršna direktorica YouTuba Susan Wojcicki in ameriška prva dama Michelle Obama.

Med novinkami na lestvici je tudi ameriška pop zvezdnica Taylor Swift, ki se je uvrstila na 64. mesto in je s 25 leti tudi najmlajša med stoterico.

Ameriška revija navaja, da je na lestvici osem voditeljic držav in monarhinja, ki vodijo države s skupnim BDP 9100 milijard dolarjev. Med stoterico najvplivnejših je tudi 15 milijarderk, ki imajo skupaj pod palcem 73,3 milijarde dolarjev. Najvišje, na 12. mestu, je Oprah Winfrey, ki je “težka” tri milijarde.

Hillary Clinton, ki je aprila napovedala kandidaturo za Belo hišo, je bila lani na šestem mestu, v letih 2011 in 2012, ko je bila ameriška državna sekretarka, pa je bila na drugem, za Angelo Merkel.

Kot piše Forbes, bi lahko Merklova po volitvah v ZDA prihodnje leto prvič po letu 2010 izgubila naslov. Clintonova ima namreč dobre možnosti, da prevzame vodenje "svobodnega sveta".

Forbes je v zadnjih 12 letih nemško kanclerko desetkrat uvrstil na lestvico, od tega je bila devetkrat na prvem mestu. Merklova je bila na položaj prvič izvoljena leta 2005, pred dvema letoma pa je osvojila že tretji mandat.

Z geografskega vidika na lestvici prednjačijo ZDA. Na njej je namreč 59 Američank. 18 jih je z azijsko-tihomorskega območja, pri čemer je najvišje, na 11. mestu, južnokorejska predsednica Park Geun-Hye, 12 jih je iz Evrope, po štiri iz Latinske Amerike in Bližnjega vzhoda ter tri iz Afrike.

Med novinkami so še zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini na 36. mestu, ameriška generalna tožilka Loretta Lynch na 34. in bodoča odgovorna urednica časnika The GuardianKatharine Viner na 80. mestu.

STA


Najbolj brano