Merklova zavrnila možnost novega delnega odpisa grškega dolga

Nemška kanclerka Angela Merkel je zavrnila možnost novega delnega odpisa dolga Grčiji. Evropa pa bo s to ranljivo evrsko državo, če bo izvajala reforme in varčevalne ukrepe, še naprej solidarna, je opozorila za današnjo izdajo nemškega časnika Hamburger Abendblatt.

Nemška kanclerka Angela Merkel je zavrnila možnost novega delnega odpisa dolga Grčiji.
Nemška kanclerka Angela Merkel je zavrnila možnost novega delnega odpisa dolga Grčiji.  

BERLIN > Angela Merkel je spomnila, da je do obsežnega delnega odpisa grškega dolga s strani zasebnih vlagateljev prišlo že pred tremi leti. “Novega delnega odpisa ne pričakujem,” njene besede za nemški časnik povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kanclerka ni spremenila pričakovanj od Aten. “Evropa bo še naprej solidarna z Grčijo, tako kot je bila z drugimi v krizi prizadetimi državami, ki so izvajale reforme in varčevalne ukrepe,” je napovedala.

Nova grška vlada, na čelu katere je vodja levičarske stranke Siriza Aleksis Cipras, je v petek zavrnila nadaljnje sodelovanje s trojko mednarodnih posojilodajalcev. Kot je po srečanju s šefom evroskupine Jeroenom Dijsselbloemom v Atenah poudaril grški finančni minister Janis Varufakis, strog varčevalni program za Grčijo ni izvedljiv. Dijsselbloem pa je Atene pozval, naj spoštujejo svoje obveznosti.

Skupaj je trojka - Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad - Grčiji odobrila dva programa pomoči. Najprej ji je namenila 110 milijard evrov, nato pa še 130 milijard evrov. Poleg tega je Grčija v začetku leta 2012 dosegla delni odpis dolga s strani zasebnih vlagateljev v višini prek 100 milijard evrov.

Ne glede na to grški javni dolg danes presega 315 milijard evrov in je na ravni 175 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), kar predstavlja rekordno velik delež v EU.

Cipras bo v torek in sredo obiskal Italijo in Francijo, skorajšnjega obiska Nemčije, največjega gospodarstva in najvplivnejšega igralca v območju evra, pa še nima v načrtu.

STA


Najbolj brano