Merklova za skupen evropski odgovor na migrantsko krizo

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes države članice EU pozvala, naj delijo odgovornost za obvladovanje migrantske krize, ki trenutno pesti Evropo. Poudarila je, da mora Evropa kot celota ukrepati. Ob tem je napovedala, da bo naslednji mesec nemška vlada predstavila celovit načrt za spopadanje z navalom beguncev na Nemčijo.

Angela Merkel
Angela Merkel 

BERLIN > “Države si morajo deliti odgovornost za begunce. Univerzalne državljanske pravice so bile doslej tesno povezane z Evropo in njeno zgodovino. To je eno od temeljnih načel Evropske unije,” je poudarila Angela Merkel po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

“Če bo Evropa neuspešna pri vprašanju beguncev ter bo vez med Evropo in univerzalnimi državljanskimi pravicami prekinjena, to več ne bo Evropa, kot smo si jo zamislili,” je opozorila kanclerka.

A Merklova je prepričana, da bo Evropa premagala ta izziv, tako kot je na primer obvladala finančno krizo iz leta 2008. Tudi za Nemčijo je zatrdila, da je gospodarsko in politično dovolj močna za premagovanje migrantskih pritiskov. Po njenih besedah mora Nemčija sedaj zgraditi več zatočišč za begunce in izuriti več učiteljev nemškega jezika. Čeprav je nemška “temeljitost super, sedaj potrebujemo nemško fleksibilnost”, je še pozvala Merklova.

Nemčija naj bi po ocenah vlade letos sprejela kar 800.000 prosilcev za azil, kar je štirikrat več kot lani in več, kot jih sprejme katerakoli druga članica EU. Naval migrantov Nemčijo močno bremeni in zahteva okrepljen odziv. Zato je Merklova danes razkrila, da bo njena vlada 24. septembra predstavila paket ukrepov za spopadanje z migrantsko krizo.

Na današnji novinarski konferenci je Merklova še poudarila, da Nemčija potrebuje novo zakonodajo glede priseljevanja, da bi zapolnila luknje v svoji delovni sili. Nova zakonodaja za priseljevanje je tako “v interesu Nemčije”, je po pisanju dpa zatrdila kanclerka.

STA


Najbolj brano