Merklova spravila v jok mlado Palestinko

Nemška kanclerka Angela Merkel je sprožila burne razprave zaradi odnosa do palestinskega dekleta, ki ji je med srečanjem s šolarji v Rostocku povedalo, da se njena družina boji izgona. Merklova je namreč dekle spravila v jok, ko ji je odgovorila, da je politika včasih težka in da ni mogoče kar vsem beguncem reči, da lahko pridejo v Nemčijo.

Merklovo so danes ostro napadli politični komentatorji in 
med drugim člani opozicijskih Zelenih. Označili so jo za 
brezčutno in pokroviteljsko.
Merklovo so danes ostro napadli politični komentatorji in med drugim člani opozicijskih Zelenih. Označili so jo za brezčutno in pokroviteljsko.  

BERLIN > Merklova se je v mestu na severu Nemčije v sredo udeležila srečanja z naslovom Dobro živeti v Nemčiji, med katerim so jo šolarji v starosti med 14 in 17 let neposredno soočili z vprašanji o posledicah migracijske politike EU.

Merklovo so danes ostro napadli politični komentatorji in med drugim člani opozicijskih Zelenih. Označili so jo za brezčutno in pokroviteljsko. Nekateri pa so kanclerki stopili tudi v bran in izpostavljali, da je bolje biti odkrit in pragmatičen, kot dajati lažne obljube. Oznaka na Twitterju #merkelstreichelt, kar pomeni "Merklova boža", je danes v Nemčiji najbolj odmevna tema na tem družbenem omrežju. Eden izmed uporabnikov je na primer komentiral: "Brez besed. Odziv Merklove je brez vsakršne osnovne človeške empatije."

Med šolarji je bila tudi palestinska deklica Reem, ki je kanclerki pojasnila, da njeni družini grozi izgon iz Nemčije, če ji bodo zavrnili prošnjo za azil. Njena družina že več let ni videla svojcev, ki kot begunci živijo v Libanonu.

"Težko je gledati, da lahko vsi drugi uživajo življenje, ti pa ne moreš uživati z njimi," je v tekoči nemščini povedala Reem in dodala, da je njena največja želja obiskovati univerzo v Nemčiji.

Merklova pa ji je odgovorila: "Politika je včasih težka. Ti si izjemno simpatičen človek, a veš, da je v palestinskih begunskih taboriščih v Libanonu na tisoče in tisoče ljudi. Če sedaj rečemo: 'Vsi lahko pridete'... tega preprosto ne zmoremo."

Reem je to spravilo v jok, nakar je kanclerka stopila naprej in jo pobožala po licu in dejala: "Ampak ti si tole naredila prima".

V vse skupaj je nato posegel moderator srečanja in poudaril, da Reem ni želela nekaj narediti "prima", ampak izpostaviti težavno življenjsko situacijo, v kateri se je znašla. A Merklova se ni dala in je med drugim odgovorila, da se zaveda, da je to težko in da jo je zato želela potolažiti.

Moderator je nato spremenil temo, a kanclerki pred tem še dejal, da bi bilo lepo, če bi si zapomnila obraz tega otroka.

Priseljevanje je trenutno ena izmed najbolj perečih tem v Nemčiji, saj je doslej največji pritok prosilcev azila iz Sirije, Afganistan, palestinskih ozemelj in Kosova močno obremenil javne službe. Letos bo po pričakovanjih za azil v Nemčiji zaprosilo okoli 400.000 ljudi.

STA


Najbolj brano