Merklova pozvala k čimprejšnjim odločitvam o nadzoru zunanje meje

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes ob prihodu na vrh EU pozvala k čimprejšnjim odločitvam o predlogih Evropske komisije za izboljšanje nadzora zunanje meje, ki vključujejo predlog za vzpostavitev evropske mejne in obalne straže s pravico do posredovanja na zunanji meji članice brez njenega povabila.

Angela Merkel
Angela Merkel 

BRUSELJ > Danes se bodo voditelji po njenih besedah le posvetovali, odločitev ne bo, so pa te sicer potrebne čim prej.

Ob tem je nemška kanclerka Angela Merkel spomnila, da Nemčija močno podpira predloge komisije, ni pa šla v podrobnosti.

Francoski predsednik Francois Hollande je ob prihodu dejal, da se “v celoti strinja” s predlogi komisije glede zunanje meje, sicer pa je izpostavil, da je treba izvajati že sprejete odločitve.

Voditelji naj bi sicer danes obljubili le hitro preučitev predlogov za izboljšanje nadzora zunanje meje, ki jih je v torek predstavila komisija.

O mini vrhu skupine držav s Turčijo, ki je potekal pred vrhom, je nemška kanclerka dejala, da so imeli dobre pogovore o tem, kako občutno zmanjšati nedovoljene migracije.

Razpravljali so tudi o prostovoljnem sodelovanju pri preselitvi sirskih beguncev iz Turčije, pri čemer je Merklova znova poudarila, da je ta forum odprt za vse države.

Hollande pa je v povezavi s skupnim migracijskim načrtom EU in Turčije opozoril, da mora Ankara izpolniti svoj del dogovora, saj je to nujno za ukrepanje unije na področju preselitve beguncev iz Turčije.

STA


Najbolj brano