Merklova pozvala h koncu vohunjenja med zavezniki

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes pozvala h koncu vohunjenja med prijateljskimi državami, potem ko so se pojavili očitki, da naj bi nemški obveščevalci pomagali ameriški Agenciji za nacionalno varnost (NSA) pri vohunjenju za evropskimi tarčami. A istočasno je poudarila, da je nadaljevanje sodelovanja z NSA nujno za zagotovitev varnosti.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes pozvala h koncu 
vohunjenja med prijateljskimi državami, potem ko so se 
pojavili očitki, da naj bi nemški obveščevalci pomagali 
ameriški Agenciji za nacionalno varnost (NSA) pri vohunjenju 
za evropskimi tarčami.
Nemška kanclerka Angela Merkel je danes pozvala h koncu vohunjenja med prijateljskimi državami, potem ko so se pojavili očitki, da naj bi nemški obveščevalci pomagali ameriški Agenciji za nacionalno varnost (NSA) pri vohunjenju za evropskimi tarčami. 

BERLIN > Merklova je v prvem odzivu po izbruhu afere poudarila, da nemški obveščevalci svoje dolžnosti v luči mednarodnih terorističnih groženj opravljajo v sodelovanju s tujimi obveščevalnimi agencijami, tudi z NSA. A obenem je dodala, da je "treba izboljšati tisto, kar izboljšave potrebuje".

Tiskovni predstavniki kanclerke so sicer sporočili, da je Merklova pripravljena sodelovati s parlamentarno komisijo, ki preiskuje vohunjenje NSA v Evropi.

Urad kanclerke ima sicer pristojnosti nad obveščevalno agencijo BND, na katero letijo očitki, da je NSA pomagala pri vohunjenju za evropskimi podjetji, kot je na primer Airbus, prav tako pa za nemškimi in drugimi evropskimi politiki ter institucijami. Po poročanju nemških medijev naj bi to vohunjenje trajalo več let, zanj pa naj bi vedeli tudi v uradu kanclerke, a se na to niso odzvali.

Merklova je danes še zatrdila, da je ključna prioriteta BND zagotavljanje varnosti nemških državljanov.

Notranji minister Thomas de Maiziere naj bi sicer v sredo nastopil pred parlamentarno komisijo za nadzor obveščevalnih služb. De Maiziere je bil vodja urada kanclerke med letoma 2005 in 2009 ter je bil tako pristojen za BND. V nekaterih krogih so se pojavili pozivi k njegovemu odstopu. A de Maiziere zanika očitke in je izrazil pripravljenost na sodelovanje s preiskovalci. Pred parlamentarno komisijo bo stopil s Petrom Altmaierjem, ki sedaj vodi urad kanclerke.

STA


Najbolj brano