Merklova ob obletnici konca druge svetovne vojne v Moskvi

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne v Evropi danes obiskala Moskvo in se poklonila sovjetskim vojakom, ki so padli v največji moriji v zgodovini človeštva. Ob srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom je poudarila potrebo po sodelovanju z Rusijo v luči spora glede ukrajinske krize.

Angela Merkel
Angela Merkel 

MOSKVA > Angela Merkel je v Moskvi skupaj z Vladimirjem Putinom položila venec na grob neznanega vojaka blizu obzidja Kremlja in tako nadomestila svojo neudeležbo na sobotni veličastni vojaški paradi, ki so jo zahodni voditelji bojkotirali zaradi spora z Rusijo glede ukrajinske krize, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nato sta se s Putinom sešla na pogovorih, kjer se je ruski predsednik gostji ob začetku srečanja Merklovi zahvalil, da je vendarle obiskala Moskvo ob okrogli obletnici. Merkova pa je poudarila pomen sodelovanja. “Moramo sodelovati, tudi pri težkih vprašanjih, in najti diplomatsko rešitev,” je dejala in s tem namignila na proces reševanja krize na vzhodu Ukrajine.

Na novinarski konferenci po srečanju se je Merklova zavzela za mirno rešitev ukrajinske krize, Putin pa je opozoril na negativne posledice zahodnih sankcij proti Rusiji, ki so jih uvedli zaradi ruske podpore proruskim separatistom, a zatrdil, da sta Nemčija in Rusija kljub težavam in sporom ubrali pot sprave.

Merklova je opozorila, da je sodelovanje med Nemčijo in Rusijo utrpelo velik udarec zaradi ruske “zločinske” priključitve polotoka Krim, ki da je grožnja evropskemu miru, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Ponovno moramo vzpostaviti ozemeljsko celovitost Ukrajine in te napore želimo nadaljevati skupno,” je poudarila. Vseeno se morata po njenem obe državi truditi za diplomatsko rešitev sporov.

“Ni skrivnost, da rusko-nemški odnosi zaradi ukrajinske krize niso najboljši,” je dejal Putin. Kljub temu je Nemčijo označil za partnerico in prijateljico Rusije. Poudaril je, da se Sovjetska zveza med vojno ni borila proti Nemčiji, temveč proti nacizmu. Merklova pa je kot pomembno označila, da se je kljub hladnim odnosom ob 70. obletnici prišla v Moskvo poklonit žrtvam druge svetovne vojne.

Oba voditelja sta se zavezala k podpori implementacije mirovnega dogovora iz beloruske prestolnice Minsk za razrešitev konflikta med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine s pomočjo Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Pri tem je Merklova opozorila, da še vedno ni prekinitve ognja na vzhodu Ukrajine, kar zahteva dogovor iz Minska.

STA


Najbolj brano