Merklova na prvem obisku pri Trumpu predvsem o gospodarstvu

Iz Bele hiše so danes sporočili, da so zaradi snežnega neurja, ki ga čez nekaj ur pričakujejo v Washingtonu, na petek preložili prvo srečanje nemške kanclerke Angele Merkel in ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Nemška kanclerka in ameriški predsednik se bosta v okviru prvega uradnega srečanja pogovarjala o čezatlantskem sodelovanju in mednarodnih zadevah, velik poudarek bo tudi na gospodarskih temah, saj se je Nemčija ponovno izrekla proti protekcionizmu.

Nemška kanclerka Angela Merkel bo na prvem obisku pri 
ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu govorila predvsem 
o gospodarstvu.
Nemška kanclerka Angela Merkel bo na prvem obisku pri ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu govorila predvsem o gospodarstvu.  

BERLIN > Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert je danes dejal, da bodo Angelo Merkel na poti spremljali predsedniki upravnih odborov nekaterih nemških podjetij. Organizirali bodo tudi okroglo mizo s predstavniki podjetij in vajenci, saj naj bi govorili tudi o praktičnem usposabljanju delavcev.

Seibert je dodal, da se je nemška vlada ponovno izrekla proti protekcionizmu. “Verjamemo v neprotekcionistično svetovno gospodarstvo,” je dejal.

“To je popolnoma normalna, ampak koristna in potrebna izmenjava mnenj s predsednikom naše najpomembnejše in tesne čezatlantske partnerice,” je dejal Seibert o prvem srečanju med nemško kanclerko in ameriškim predsednikom.

Dodal je, da se Merklova veseli priložnosti za poglobljen pogovor s Trumpom, kar pa je potrdila tudi kanclerka. “Neposredni pogovor je vedno boljši, kot če govoriš o nekom. Pogovor z nekom namesto o nekom - to bo moj moto pri tem obisku, ki se ga veselim,” je dejala v Münchnu.

Merklova je danes poudarila pomen dobrih trgovinskih odnosov. “ZDA so osrednji trgovski partner za Nemčijo in tudi za celo Evropsko unijo,” je dejala na srečanju z zveznim združenjem nemške industrije (BDI).

Predsednik BDI Dieter Kempf je namreč danes pozval Merklovo, naj se na srečanju s Trumpom izreče proti zapiranju in za ohranitev prostega trga, ki je zelo pomemben tudi za ZDA.

Iz Bele hiše so sicer sporočili, da bo srečanje namenjeno predvsem začetku osebnih odnosov med voditeljema, Trumpa pa menda zanimajo izkušnje Merklove glede odnosov z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

STA


Najbolj brano