Merklova in Hollande za ambiciozen podnebni dogovor

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande sta danes obljubila, da bosta naredila vse, da bo letos dosežen ambiciozen dogovor o boju proti podnebnim spremembam.

Angela Merkel
Angela Merkel 

BERLIN > Na pogovorih predstavnikov 35 držav v Berlinu sta Angela Merkel in Francois Hollande pozvala tudi druge države, naj prispevajo svoj delež h globalnim prizadevanjem za zmanjšanje izpustov.

Francija in Nemčija sta se “trdno odločili, da se lotita vseh prizadevanj, da bi do konca leta dosegli ambiciozen, obsežen in zavezujoč podnebni dogovor v okviru ZN”, sta sporočila voditelja držav.

Neuradni pogovori so se danes v Berlinu začeli v okviru pobude Podnebni dialog iz Petersberga, ki jo je leta 2010 v okviru priprave na podnebno konferenco ZN decembra letos v Parizu sprožila Merklova.

Hollande je za srečanje v francoski prestolnici postavil ambiciozen cilj - dogovor, da bi omejili višanje globalnih temperatur, povezanih z izpusti toplogrednih plinov, na dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko obdobje.

“V skupni viziji, ki ji poskušamo slediti z vsemi partnerji znotraj ZN, si bomo prizadevali za popolno dekarbonizacijo globalne ekonomije v tem stoletju,” sta še zapisala Merklova in Hollande v izjavi, ki so jo objavili pred nagovorom obeh voditeljev na srečanju v nemški prestolnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemčija je boj proti podnebnim spremembam postavila v središče svojega letošnjega predsedovanja skupini G7.

STA


Najbolj brano