Merklova in Hollande: Vrata za pogajanja Grčiji ostajajo odprta

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande sta danes v izjavi po srečanju v Parizu poudarila, da vrata za nadaljevanje pogajanj z Grčijo po referendumskem “ne” pogojem posojilodajalcev v zameno za novo finančno pomoč ostajajo odprta. A voditelja pričakujeta konkretne nove grške predloge, čas pa se izteka.

Angela Merkel
Angela Merkel 

PARIZ > Nemško-francoski voditeljski dvojec je tako ocenil, da so vrata nadaljevanju pogajanj odprta, a mora grška vlada zdaj po besedah Angele Merkel predstaviti “zelo natančne” predloge. Za zdaj jih še ni in pogoji za nadaljevanje pogajalskega procesa tako še niso izpolnjeni.

Odločitev za nadaljevanje pogajanj bo odvisna od politične volje ostalih evrskih članic. Grčija mora tako znotraj evrskega območja upoštevati tudi 18 preostalih članic, sta poudarila voditelja.

Finančni ministri območja evra in voditelji evrskih držav nove grške predloge pričakujejo v torek, ko bosta v Bruslju potekala izredno zasedanje evroskupine in vrh območja evra.

Voditelja sta v današnji kratki izjavi po srečanju v Elizejski palači vse strani pozvala k odgovornemu ravnanju. Francoski predsednik je ob tem zatrdil, da skupna linija Pariza in Berlina ostaja ravnotežje med solidarnostjo in odgovornostjo. V teh besedah se vsa zadnja leta skriva recept - varčevalno-reformni ukrepi v zameno za finančno pomoč.

Francois Hollande in Merklova sta opozorila tudi, da časa ni več veliko.

STA


Najbolj brano