Merklova brani odločitev o vrnitvi k dublinski uredbi

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes branila odločitev notranjega ministra Thomasa de Maiziera o ponovni uveljavitvi dublinske uredbe za sirske begunce od 21. oktobra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Angela Merkel
Angela Merkel 

BERLIN > “Mislim, da je pravilna, saj se želimo približati pravičnemu mehanizmu delitve beguncev v Evropi. Potrebujemo pravično delitev bremen,” je dejala Angela Merkel po srečanju z avstralskim premierjem Malcolmom Turnbullom v Berlinu. “Na poti delitve bremen moramo premagati še veliko ovir,” je dodala.

Kot so v torek potrdili na nemškem notranjem ministrstvu, se dublinski postopek - potem ko ga od konca avgusta za sirske državljane niso uveljavljali - že tri tedne znova izvaja za prosilce za azil iz vseh držav izvora, tudi Sirije. Na ta način želijo v Berlinu znova vzpostaviti red in nadzor nad vstopanjem v državo in azilnimi postopki. V skladu z dublinsko uredbo lahko članica unije prosilce za azil vrne v tisto državo članico EU, v katero so najprej vstopili.

Thomas De Maiziere je odločitev sprejel, ne da bi o tem obvestil Merklovo ali koordinatorja za begunce Petra Altmaierja, zaradi česar se je Merklova v Nemčiji znašla pod plazom kritik zaradi slabega vodstva v begunski krizi.

Merklova je danes še poudarila, da bo uveljavitev dublinskega postopka veljala le za nekaj primerov. “Delež tovrstnih primerov je majhen v primerjavi s skupnim številom beguncev, ki prihajajo v Nemčijo,” je dejala.

Tiskovni predstavnik Merklove pa je napovedal, da se bo nemška kanclerka glede begunske krize prihodnji četrtek v Berlinu sešla z avstrijskim kolegom Wernerjem Faymannom.

STA


Najbolj brano