Merklova: Situacija z begunci se ne bo ponovila

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes ob začetku kongresa nemške konservativne Krščansko-demokratske unije (CDU) v Essnu zagotovila, da se situacija z begunci iz leta 2015 ne bo ponovila. Ob tem pa je pozvala tudi k prepovedi burk, kjer koli je to pravno možno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Angela Merkel
Angela Merkel 

ESSEN > “Situacija, ki smo ji bili priča poleti 2015, se ne more in ne sme ponoviti,” je dejala Angela Merkel. Takrat so množice migrantov v Nemčiji iskale zatočišče pred vojno, preganjanjem in revščino. “To je bil in je moj izrecen politični cilj,” je poudarila.

Nemčija je begunce sprejela kot posameznike “in ne kot anonimni del velike množice”, je dejala Merklova. Veliko odobravanje je požela njena zahvala vsem domačinom, ki so pomagali pri sprejemanju 890.000 migrantov.

Ob tem pa je nakazala zaostrovanje stališča stranke v odnosu do beguncev. “Vsak begunec ne more ostati,” je dejala.

Pozvala k prepovedi burk

Pozvala je tudi k prepovedi burk. “Polno zakrivanje mora biti prepovedano, kjer koli je to zakonito mogoče,” je dejala pred približno tisoč delegati in požela navdušen aplavz. CDU naj bi burke prepovedala pred sodiščem, ob policijskem nadzoru in v cestnem prometu.

Obenem pa je bila kritična do krepitve sovražnega govora na spletu. Včasih ima človek “občutek, da bi nekateri, ki že dlje časa živijo v Nemčiji, nujno potrebovali tečaj integracije”, je dejala ter se zavzela za strpnost.

Kanclerka se je dotaknila tudi zunanjepolitične situacije in bila med drugim kritična do ruske in iranske podpore sirski vladi pri napadih na mesto Alep.

“Alep je sramota,” je dejala. “Sramota je, da nam ni uspelo vzpostaviti humanitarnega koridorja, a še naprej se moramo boriti zanj,” je poudarila.

Multinacionalne korporacije in izogibanje davkom

Kritična je bila med drugim do dejstva, da se ljudje zbirajo na množičnih demonstracijah proti prostotrgovinskemu sporazumu med EU in ZDA TTIP, ne pa proti bombardiranju Alepa. “Nekaj ni prav,” je dejala. Sirija je v “kruti državljanski vojni” in potreben je skupen boj proti islamističnemu terorizmu, je menila.

Ocenila je tudi, da multinacionalnim korporacijam ne bi smeli dovoliti izogibanja plačevanju davkov v državah, kjer ustvarjajo prihodke. “Ljudje imajo pravico pričakovati, da mednarodna podjetja plačajo davke,” je dejala.

Merklovo naj bi člani CDU danes znova izvolili za svojo predsednico. S tem bi potrdili tudi njeno kandidaturo za četrti mandat na položaju nemške kanclerke.

Pred volitvami je Merklova stranko pozvala k enotnosti. Volitve nikakor ne bodo enostavne, je posvarila in dodala: “Morate mi pomagati”.

STA


Najbolj brano