Merklova Putina poziva, naj vpliva na separatiste v Ukrajini

Nemška kanclerka Angela Merkel je v sredo zvečer v telefonskem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom poudarila, da ima Moskva odgovornost, da vpliva in obrzda proruske separatiste v Ukrajini, so sporočili iz nemške vlade.

Nemška kanclerka Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel 

BERLIN > Tako Angela Merkel kot Vladimir Putin sta v pogovoru izrazila zaskrbljenost zaradi krhke prekinitve ognja oziroma nadaljevanja nasilja na vzhodu Ukrajine. Strinjala sta se, da je treba prekinitev ognja končno v polnosti spoštovati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na sporočili iz Berlina je treba mejo med Ukrajino in Rusijo nadzorovati. Pri tem mora pomembno vlogo odigrati Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki ima nalogo spremljati prekinitev ognja, v začetku septembra sklenjeno v Minsku.

Nemška vlada bo še naprej podpirala to misijo, izhaja iz sporočila nemške vlade. Pariz in Berlin sta nedavno predlagala, da bi se Ovseju, če bi za to zaprosil, dalo na voljo brezpilotna letala za spremljanje uresničevanja prekinitve ognja.

V sredo so se opazovalci Ovseja in pripadniki obeh sprtih strani namestili ob delitveni črti med taboroma, ob tem pa je na prvi šolski dan v bombnih napadih na vzhodu Ukrajine umrlo 10 ljudi, med njimi štirje v napadu na neko šolo.

Gre za največje število smrtnih žrtev med civilisti v slabem mesecu dni, odkar traja prekinitev ognja.

STA


Najbolj brano