Merklova: Želimo močno Grčijo

Nemčija po besedah kanclerke Angele Merkel stavi na hitro okrevanje Grčije. “Želimo, da bo Grčija gospodarsko močna in z gospodarsko rastjo,” je po srečanju z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom v Berlinu dejala Merklova. Cipras se je zavzel za boljše razumevanje in ponudil novo obliko sodelovanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Angela Merkel Foto: Wikipedia
Angela Merkel Foto: Wikipedia

BERLIN > “Da premagamo obstoječe težave, ni druge poti, kot je dialog,” je dejal grški premier Aleksis Cipras. Obe strani je tudi posvaril pred medsebojnim obtoževanjem. “Grki niso lenuhi, Nemci pa niso krivi za zlo in slabe razmere v Grčiji. Zelo si moramo prizadevati, da bodo premostili te grozne stereotipe,” je dejal Cipras.

Obsodil je prikazovanje Angele Merkel kot nacistke v Grčiji in poudaril, da današnja demokratična Nemčija nima nič s tretjim rajhom.

Tudi Merklova je dejala, da mora Evropa premagati stereotipe o dobrih in slabih članicah evroobmočja, da bi zagotovila prihodnost denarne unije.

Grški premier je tudi v Berlinu obljubil “obsežne strukturne reforme”. Grčiji v minulih petih letih ni uspelo, da bi rešila svoje težave, je priznal. “Obstajajo notranji vzroki za veliko krizo v Grčiji. Doseči pa moramo novo politično mešanico, s katero bomo lahko premagali to zlo,” je še dejal.

Nemška kanclerka je izpostavila, da je pomembno tudi, da Grčija premaga visoko stopnjo brezposelnosti med mladimi. Poudarila je tudi, da si obe strani prizadevata za zaupanja vredno sodelovanje.

Hkrati je opozorila, da sogovornika Aten ostajata nekdanja trojka in evrska skupina. Nemčija ni inštitucija, ki bi odločala, ali je grški reformni program ustrezen, je poudarila. Dodala je še, da mora Grčija spoštovati dane obljube.

Glede grške zahteve po vojni odškodnini za škodo, ki jo je nacistična Nemčija povzročila med drugo svetovno vojno, je Cipras danes dejal, da ne gre za gmotno, temveč moralno vprašanje.

Cipras se je za obisk v Berlinu odločil šele dva meseca po prevzemu premierskega položaja in več tednov po obiskih v Parizu in Rimu, s čimer je pokazal, da bolj kot na razumevanje Nemčije računa na solidarnost drugih evropskih držav.

To so ključni tedni za Grčijo, saj ji grozi bankrot, če ne bo dosegla dogovora z mednarodnimi posojilodajalci. Merklovova, francoski predsednik Francois Hollande, predsedniki Evropskega sveta, Evropske komisije in Evropske centralne banke ter šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem so Ciprasu minuli teden v Bruslju sporočili, da mora čim prej - še ta mesec - predstaviti celovit seznam podrobnih reform, če želi denar. Osnova ostaja dogovor o štirimesečnem podaljšanju programa finančne pomoči Grčiji, ki ga je evroskupina dosegla 20. februarja.

“Prej kot bodo znane reforme in hitreje kot bodo posredovane informacije, prej bo sproščen denar,” je dejal Hollande, medtem ko je Merklova opozorila, da so razočarani, ker po mesecu dni še vedno nimajo v rokah celovitega seznama reform.

STA


Najbolj brano