Merklova: Integracija beguncev bi morala biti prednostna naloga

Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes med tradicionalno splošno politično razpravo v nemškem parlamentu zavzela za hitro integracijo beguncev. Kot je dejala, bi to morala biti prednostna naloga, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Angela Merkel
Angela Merkel 

BERLIN > “Voditi bi nas morale izkušnje iz 60. let minulega stoletja, ko smo k nam povabili delavce na začasno delo, in od vsega začetka bi morala biti prednostna naloga integracija. Če bomo to opravili dobro, bo več priložnosti kot tveganj,” je dejala Angela Merkel. Dodala je, da sta osrednjega pomena pomoč pri učenju nemškega jezika in pri iskanju zaposlitve.

Opozorila je, da si Nemčija ne sme zatiskati oči pred morebitnimi okolji, ki bodo zavračala integracijo, in vzpostavitvijo vzporednih družb. “Tukaj ne bo nobene tolerance,” je bila odločna nemška kanclerka. Napade na azilne domove in do tujcev sovražna rovarjenja je označila za odvratne in sramotne.

Nagovorila je tudi partnerje znotraj Evropske unije in opozorila, da ne smejo odpovedati pri reševanju begunske krize.

“Če bo Evropa pri vprašanju beguncev odpovedala, bo izgubljen odločilen ustanovitveni impulz združene Evrope, to je povezava s temeljnimi človekovimi pravicami, ki jih je Evropa določila na začetku in morajo veljati še naprej,” je dejala nemška kanclerka. Zagotovila je tudi, da bo Nemčija še naprej v prvih vrstah pri reševanju begunske krize.

Ponovno se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zavzela tudi za obvezujoče kvote za sprejem beguncev v EU.

“Potrebujemo obvezujoč dogovor o prerazporeditvi beguncev na temelju pravičnih kriterijev med državami članicami. Ne moremo reči, da si bomo razdelili določeno število beguncev. Raje razmišljajmo, kako bomo pomagali beguncem, ki prihajajo sem. Ne moremo samo določiti zgornje meje in reči, da nas drugo ne zanima,” je v parlamentu dejala Merklova.

STA


Najbolj brano