Menedžerke zaslužijo povprečno 23,4 odstotka manj od moških kolegov

V EU je na vodilnih položajih v podjetjih tretjina žensk, čeprav predstavljajo približno polovico zaposlenih. Poleg tega menedžerke zaslužijo povprečno 23,4 odstotka manj od moških kolegov, je pred mednarodnim dnevom žensk sporočil evropski statistični urad Eurostat. V Sloveniji je menedžerk 37 odstotkov, zaslužijo pa 12,4 odstotka manj od kolegov.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LUXEMBOURG > V EU je bilo glede na podatke iz leta 2014 na vodilnih položajih v podjetjih z več kot deset zaposlenimi skoraj 7,3 milijona ljudi, od tega 4,7 milijona moških (65 odstotkov) in 2,6 milijona oz. 35 odstotkov žensk.

Med državami članicami so sicer precejšnje razlike.

Največji delež žensk, 53 odstotkov, je na vodilnih položajih v Latviji, edini članici unije, kjer je menedžerk več kot menedžerjev. Sledijo Bolgarija in Poljska s po 44 odstotki, Irska s 43 odstotki ter Estonija z 42 odstotki.

Na dnu lestvice pa so Nemčija, Italija in Ciper, kjer je med vodilnimi v podjetjih 22 odstotkov žensk, Belgija in Avstrija s 23 odstotki ter Luksemburg s 24 odstotki.

Slovenija, kjer je med vsemi na vodilnih položajih 37 odstotkov žensk, je malo nad povprečjem unije, kjer je med menedžerji 35 odstotkov pripadnic nežnejšega spola.

V vseh državah članicah so ženske na vodilnih položajih plačane manj od moških kolegov. Razkorak v plačilu je najmanjši, petodstoten, v Romuniji. Sledijo Slovenija (12,4 odstotka), Belgija (13,6 odstotka) in Bolgarija (15 odstotkov).

Po drugi strani menedžerke na Madžarskem in v Italiji zaslužijo tretjino manj od moških kolegov - v prvi državi je razkorak 33,7 odstotka, v drugi 33,5 odstotka. V povprečju pa menedžerke v EU zaslužijo 23,4 odstotka manj od moških kolegov.

STA


Najbolj brano