Prva na tujem rojena prva dama ZDA po letu 1829

Kariera fotomodela je takrat za slovenske razmere že zelo slavno 26-letno Melanio Knauss pripeljala v New York, kjer je omrežila razvpitega poslovneža Donalda Trumpa, s katerim se bo januarja preselila v Belo hišo. Trumpova bo prva na tujem rojena prva dama ZDA po letu 1829.

Melania Trump Foto: STA
Melania Trump Foto: STA

NEW YORK > Melanija Knavs se je rodila aprila 1970 v Sevnici, ki zadnje mesece doživlja invazijo tujih novinarjev in radovednežev v iskanju korenin nove prve dame ZDA.

Uspešno kariero fotomodela je začela že pri 16 letih v srednji šoli in jo nadaljevala med študijem arhitekture v Ljubljani. Ko je bila stara 18 let, je že delala v Milanu, kasneje tudi v Parizu, nato je šla v New York.

Na eni od številnih zabav newyorškega tedna mode je septembra 1998 naletela na Donalda Trumpa, ki je bil takrat zelo znan, saj je s svojim priimkom okrasil številne sodobne zgradbe. Še bolj pa je slovel po odmevni ločitvi od prve žene Ivane, Čehinje, ki ga je obrala za pošteno ločitveno vsoto, in po tem, da je rad pogledoval za lepoticami. Takrat je bil že v ločitvenem postopku od druge žene Marle Maples, na zabavo pa je prišel z drugim dekletom.

Melania poudarila, da prihaja iz “lepe Slovenije”

Slovenka mu je padla v oči in zaprosil jo je za telefonsko številko, ki pa mu je ni dala, ker je poznala njegov sloves. Namesto tega ga je zaprosila za njegovo številko in jo nemudoma dobila. Čez čas ga je razveselila s klicem in začela sta razmerje, a ga je Melania hitro začasno prekinila, ker Trump ni mogel takoj iz svoje kože.

Kmalu sta se spet zbližala in od takrat sta nerazdružljiva. Trump pravi, da se nikoli ne prepirata, ker sta neverjetno skladna. Doslej ni v javnost prišlo nič, kar bi vrglo senco dvoma na to trditev. Poročila sta se januarja 2005 v prebivališču bogatih Palm Beach na Floridi, sprejem na Trumpovem posestvu Mar a Lago pa je pritegnil številne iz sveta slavnih.

Trump takrat ni resno razmišljal o politični karieri, ampak je bil slaven med slavnimi in bogat med bogatimi, ki so politike obeh strank zalagali z denarjem v pričakovanju kakšne bodoče usluge. Na poroki, kjer je igral Billy Joel, sta bila tako tudi nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton in sedanja Trumpova nasprotnica v predsedniški tekmi Hillary Clinton.

Melania je nosila 200.000 dolarjev vredno obleko Johna Galliana iz modne hiše Christian Dior, v 20-kilogramski torti, okrašeni s 3000 vrtnicami, pa so med drugim uživali Shaquille O'Neal, Barbara Walters, Rudy Giuliani, Heidi Klum, Simon Cowell, Kelly Ripa in drugi. Leto kasneje sta dobila sina Barrona, ki mu mama pravi “mini Trump”, saj si rad nadene kravato, igra golf ter odpušča in najema nazaj služabnike.

Melania Trump je bila na začetku Melanija Knavs, kasneje pa postala Melania Knauss. Menda je bilo enostavneje razlagati svoje poreklo kot avstrijsko, kot učiti svet geografije. Slovenija namreč v 90. letih prejšnjega stoletja razen v povezavi z vojnami na Balkanu ni bila zelo znana.

Melania, čeprav se v ZDA drži bolj ali manj stran od slovenske skupnosti ali organizacij, svojega porekla kasneje nikoli ni skrivala, tudi med kampanjo je večkrat poudarila, da prihaja iz “lepe Slovenije”.

Zaradi nje so na Trumpove sprejeme na Floridi prihajali slovenski veleposlaniki v Washingtonu in drugi. Melania in Donald sta se pred poroko enkrat celo udeležila sprejema ob slovenskem državnem prazniku v New Yorku, sicer pa je doslej zavračala intervjuje za slovenske medije.

Bolj ali manj oblečena se je pojavljala na naslovnicah najbolj znanih revij, kot so Harper's Bazaar, In Style Weddings, Vanity Fair, Vogue, Sports Illustrated, GQ in druge.

Po rojstvu sina je ponosna predvsem na svojo vlogo matere. Barrona je naučila slovenskega jezika, tako da lahko komunicira s starima staršema Viktorjem in Amalijo, ki upokojenska leta večinoma preživljata v Trumpovi stolpnici na 5. aveniji na Manhattnu in na Floridi.

Sicer pa se ukvarja z oblikovanjem nakita in kozmetiko ter sodeluje v številnih dobrodelnih organizacijah in ustanovah.

V predsedniški kampanji sprva ni bila aktivna, marca pa je precej zanimanja zbudil oglas Trumpovih nasprotnikov, na katerem je bila fotografija gole Melanie v izzivalnem položaju, posneta leta 2000.

Melania napoveduje, da bo tradicionalna prva dama ZDA

Veliko pozornosti je požel tudi njen govor na julijski republikanski konvenciji v Clevelandu, tudi na račun obtožb o plagiatorstvu. Njen govor je bil v nekaterih delih namreč zelo podoben govoru dosedanje prve dame Michelle Obama izpred nekaj let. Trumpova sicer govora ni napisala sama.

Nato se je v kampanji držala bolj v ozadju, ob izbruhu afere zaradi posnetkov, na katerih se Trump vulgarno izraža glede žensk, pa je moža podprla.

Melania napoveduje, da bo tradicionalna prva dama ZDA v slogu Jackie Kennedy ali Betty Ford, torej možu ne bo vsiljevala svojih političnih pogledov.

Slavna televizijska novinarka Barbara Walters, s katero sta včasih sodelovali, zagotavlja, da je Melania izjemno inteligentna. “Ker je tako lepa, ljudje ne pričakujejo, da bo tako inteligentna, kot je,” pravi Waltersova.

Melania Trump bo postala prva ameriška prva dama, ki ni bila rojena v ZDA, po Louise Adams v začetku 19. stoletja, ki je bila rojena v Londonu.

Tisti, ki jo poznajo, pravijo, da bo na tem položaju izjemna, ker je tiha, dostojanstvena in zelo lepa.

STA


Najbolj brano