Mehiški predsednik odpovedal obisk v ZDA

Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je po nizu provokacij iz Washingtona odpovedal srečanje z novim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki je bilo napovedano za prihodnji torek, so danes sporočili iz Pena Nietovega urada v Ciudad de Mexicu.

Enrique Pena Nieto Foto: Wikipedia/Presidenciamx2012-2018
Enrique Pena Nieto Foto: Wikipedia/Presidenciamx2012-2018

CIUDAD DE MEXICO > Donald Trump je pred tem grdo užalil mehiškega predsednika Enriqueja Pena Nieto, ko mu je kar preko twitterja sporočil, da “če ne misli plačati za zid” na ameriško-mehiški meji, da je potem bolje, če obisk kar odpove. Pena Nieto je namig razumel in mu sledil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Trump je v sredo podpisal prve odloke za omejevanje priseljevanja in gradnjo zidu na meji z Mehiko. Izgradnjo zidu na 3200 kilometrov dolgi meji z Mehiko, ki bi jo spremljali tudi strožji ukrepi v zvezi s priseljevanjem, je Trump napovedal že ob začetku volilne kampanje. Že takrat je zatrjeval, da bo gradnjo zidu plačala Mehika, v sredo pa je te zahteve ponovil.

Pena Nieto se je na Trumpova sredina izvršna ukaza odzval, da Mehika zagotovo ne bo plačala zidu na meji z ZDA. V sporočilu narodu je mehiški predsednik obžaloval Trumpovo potezo in dodal, da Mehika ne verjame v zidove.

Poleg tega so Mehičani kot provokacijo razumeli tudi trenutek, kdaj je Trump objavil omenjene ukrepe - v Washingtonu sta se ravno takrat mudila mehiška ministra za zunanje zadeve Luis Videgaray in gospodarstvo Ildefonso Guajardo, ki sta bila na pogovorih z visoko ameriško delegacijo o prihodnjih odnosih med obema državama.

STA


Najbolj brano