Mehiška cementarna se ponuja za gradnjo Trumpovega zidu

Vodilni mehiški proizvajalec cementa se je ponudil novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, da mu lahko pomaga pri gradnji njegovega “velikega, lepega in močnega zidu” na ameriško-mehiški meji. “Ne moremo biti izbirčni,” je za agencijo Reuters dejal Enrique Escalante, prvi mož Grupo Cementos de Chihuahua (GCC).

Donald Trump Foto: STA
Donald Trump Foto: STA

CIUDAD JUAREZ > “Smo pomemben proizvajalec na tem območju in spoštovati moramo svoje stranke na obeh straneh meje,” je še dodal Enrique Escalante v pogovoru, ki ga je Reuters objavil na svojih spletnih straneh. Podjetje sicer približno 70 odstotkov svojih prihodkov ustvari v ZDA, kjer ima tudi tri svoje tovarne.

Donald Trump je med kampanjo napovedoval izgradnjo okoli 3200 kilometrov “velikega, lepega in močnega” zidu na južni meji z ZDA, da bi ustavili pritok nezakonitih priseljencev iz Mehike, ki jo je tudi obtožil, da na sever pošilja le posiljevalce in prekupčevalce mamil.

Vseskozi je Trump tudi ponavljal, da bo Mehiko prisilil, da bo ta zid plačala. V Ciudadu de Mexico sicer tovrstne pobude zavračajo.

Po izvolitvi je newyorški magnat sicer že nekoliko omilil izjave o postavljanju zidu in dejal, da bi bil del tega zidu lahko tudi ograja. Ta je sicer že postavljena na določenih delih meje, zlasti ob mejni reki Rio Grande.

STA


Najbolj brano