Medved naj bi svojo pot sklenil v Kočevskem Rogu

Medved, ki so ga pred dnevi opazili pri Codroipu ter zatem še v Vilešu in Foljanu, je srečno zapustil goriško pokrajino in se po vsej verjetnosti odpravlja proti svojemu domu - Kočevskemu Rogu, piše Primorski dnevnik.

Odtis stopinje, ki jo je medved pustil ob parkirišču centra 
Tiare v Vilešu  Foto: Vir: Primorski Dnevnik
Odtis stopinje, ki jo je medved pustil ob parkirišču centra Tiare v Vilešu  Foto: Vir: Primorski Dnevnik

TRST > Pokrajinska podpredsednica in pristojna pokrajinska odbornica Mara Černic pojasnjuje, da je medved prišel v Furlanijo Julijsko krajino preko Trbiža. Zatem se je ob reki Tilment podal do Codroipa, kjer je naenkrat ubral pot proti vzhodu. Najprej je prišel v Vileš v četrtek zvečer, zatem se je v soboto dopoldne pojavil v Foljanu, kjer je s silo odprl nekaj panjev in se najedel medu. “Osebje pokrajinske policije in gozdne straže mu je med potepanjem po goriški pokrajini sledilo iz varne razdalje; na podlagi protokolov iz projekta Life Arctos smo bili pripravljeni zapreti avtocesto, če bi medved stopil na vozišče, na enak način bi zaprli železnico, če bi se znašel na tračnicah,” je Černičeva pojasnila za Primorski dnevnik in dodala, da je medved med vikendom zapustil goriško pokrajino in se po Krasu odpravil proti Sloveniji.

“Prisotnost medveda v goriški pokrajini je nekaj izrednega; pri nas ga še nikoli ni bilo, sploh se ni še nikjer zgodilo, da bi se medved znašel v tako antropiziranem okolju,” je poudarila Černičeva za časnik. “Redno nas obveščajo, da je medved prisoten v Trnovskem gozdu, vendar še nikoli ga ni bilo v nižinskem predelu naše pokrajine. Domnevamo, da se je naš medved rodil v Kočevju. Ker naj bi šlo za samca, se je zatem ločil od matere in si začel iskati svoj življenjski prostor. Ker se bliža čas parjenja, se je očitno odločil, da se vrne v svoj rodni kraj,” je še povedala za Primorski dnevnik.

NR


Najbolj brano