Medved Madi prava zvezda

Medved, ki so ga v začetku maja posnele kamere pri nakupovalnem centru Tiare v Vilešu, naj bi bil nor na piškote. V Slovenijo, kamor je odšel, se je napotil zaradi samic. V Gorici so njegovi zgodbi v četrtek posvetili cel večer, saj v goriški pokrajini njegov “podvig” še kar odmeva.

Čeprav so medvedi na posnetkih ljubki, nekateri od njih, kot 
Madi, pa so nori na piškote, strokovnjaki opozarjajo, da gre 
vendarle za zveri.  Foto: Konstantin Völker
Čeprav so medvedi na posnetkih ljubki, nekateri od njih, kot Madi, pa so nori na piškote, strokovnjaki opozarjajo, da gre vendarle za zveri.  Foto: Konstantin Völker

GORICA > Dvorana v palači Attems-Petzenstein je bila v četrtek zvečer polna radovednežev, ki so želeli izvedeti še neobjavljene podrobnosti o gibanju medveda, ki je od 6. do 13. maja hodil po Furlaniji oziroma goriški pokrajini in dvignil na noge policiste, orožnike, pripadnike civilne zaščite, gozdne straže in številnih organizacij, ki se ukvarjajo s preučevanjem in zaščito živali.

Na dogodku, ki ga je organizirala goriška pokrajina, je več strokovnjakov, vsak s svojega zornega kota, obogatilo zgodbo o medvedu Madiju. Tako so namreč poimenovali medveda, ki je med nočnim potepanjem obiskal nakupovalni center Tiare v Vilešu.

Kot je pojasnil Stefano Filacorda, raziskovalec z videmske univerze in dober poznavalec gibanja medvedov v regiji, so Madija že pred nekaj leti, ko je bil še mladič in je tehtal manj kot sto kilogramov, ujeli in opremili s sledilno ovratnico blizu Trbiža. Po dveh letih so izgubili signal, kar je bilo pričakovano, ovratnica, ki bi se morala avtomatično odpreti, pa je zatajila. Po več kot letu dni molka so Madija, zdaj težkega okrog 150 kilogramov, znova opazili le malo pred njegovo odisejado.

Medvedova šibka točka piškoti

“Madijeva šibka točka so piškoti Savoiardi. S pomočjo njih smo ga znova ujeli v past, da smo mu lahko sneli pretesno ovratnico,” je še povedal Filacorda.

Čeprav so v času Madijevega gibanja po robu naselij od Codroipa, kjer so ga prvič zagledali, pa do Zagrada ob Soči, kjer se je za njim izgubila sled, onkraj meje angažirali celo vojsko ljudi, se jim je žival ves čas spretno izmikala.

Bolj kot to, da bi komu kaj naredil, pa čeprav je čez dan počival tudi v le 100 kvadratnih metrov velikem gozdičku sredi ravninskih polj nedaleč stran od hiš, so se tisti, ki skrbijo za red in divje živali, najbolj bali, da bi povzročil hujšo nesrečo med prečkanjem avtoceste.

“Vse kaže, da je šel Madi v Slovenijo, kamor ga je vleklo zaradi samic,” je še pojasnil Filacorda in na zemljevidu pokazal njegovo kot črta ravno pot prek italijanskega ozemlja do meje, ki je prek Krasa vodila proti Kočevskemu koncu, kjer živi večina od skupno okrog 500 medvedov v Sloveniji. V Italiji jih je okrog sto, na območju Furlanije pa pet do deset, med katerimi je precej takih, ki pridejo občasno na obisk iz Slovenije oziroma iz Trentina.

Za naše razmere obrobna zadeva

“Mi vzorca tega medveda nimamo. Leta 2007 tega primerka še nismo zaznali, jih bomo pa letos spet šteli,” je povedal Tomaž Skrbinšek, strokovnjak za zveri in raziskovalec na oddelku za biologijo biotehnične fakultete v Ljubljani. Za ta primer je izvedel v medijih.

“Za našo populacijo je to dokaj obrobna zadeva, res pa je, da ko medved zaide na območje, kjer ga običajno ni, povzroči kraval. Podobno je bilo pri nas pred leti na Rožniku,” je še povedal Skrbinšek in potrdil domnevo, da se je Madi čez mejo odpravil zaradi samic. Pojasnil je, da se mladi medvedi umaknejo v Alpe, ko odrastejo, pa prihajajo nazaj v Dinaride, kjer je več samic kot samcev.

NACE NOVAK


Najbolj brano