Mednarodni posojilodajalci niso dobrodošli v Grčiji

Grška vlada v Atene ne bo več dovolila predstavnikom mednarodnih posojilodajalcev, je danes dejal tiskovni predstavnik Gavril Sakelarides. Pogajanja se namreč odvijajo v Bruslju, je poudaril po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Grški finančni minister Janis Varufakis Foto: STA
Grški finančni minister Janis Varufakis Foto: STA

ATENE > “Trojka v obliki, kot jo poznamo, je preteklost, prav tako pa praksa prihodov predstavnikov trojke v Atene na pogovore z raznimi ministri,” je dejal Gavril Sakelarides v pogovoru za televizijo Ant1.

Po novem bo finančni minister Janis Varufakis govoril neposredno z institucijami, odločitve pa bodo sprejete na politični ravni, medtem ko bodo predstavniki grške vlade in mednarodnih posojilodajalcev razprave na tehnični ravni opravljali v Bruslju.

Predlogi zakonov, o katerih bo tekla razprava, se bodo večinoma nanašali na proračun, je še dodal vladni tiskovni predstavnik.

Besede Sakelaridesa so v nasprotju s trditvami Varufakisa ob koncu srečanja evroskupine v Bruslju v ponedeljek. Varufakis je namreč zatrdil, da so predstavniki institucij v Atenah dobrodošli.

“Grčija je zelo gostoljubna država in tako bomo v Grčiji tudi pozdravili predstavnike institucij - ne le z namenom sprostitve, ampak tudi z namenom opraviti zelo, zelo resno delo,” je dejal.

Predsednik evroskupine Jeroen Dijsselbloem je v ponedeljek napovedal, da bodo predstavniki Grčije in Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v sredo v Bruslju začeli pogajanja o paketu novih gospodarskih reform. Dijsselbloem je dodal, da bodo tehnične ekipe proces podprle z delom v Atenah.

Tudi predsednik ECB Mario Draghi je menda Atene posvaril, da mora vlada predstavnikom posojilodajalcev dovoliti vstop v državo, če želijo še prejemati finančno pomoč.

Finančni ministri držav z evrom so Grčijo v ponedeljek pozvali, naj na reformah dela hitreje in bolj odločno.

STA


Najbolj brano