Med ubitimi džihadisti IS številni tuji borci

Med ubitimi džihadisti Islamske države (IS) v bojih za sirsko mesto Kobane so številni tuji borci, boji za to strateško mesto na meji s Turčijo pa so pomembno načeli moralo med njimi; mnoge so usmrtili celo sami džihadisti, je v torek v Washingtonu za francosko tiskovno agencijo AFP ocenil visoki predstavnik ameriškega State Departmenta.

Med ubitimi džihadisti Islamske države v bojih za sirsko mesto Kobane so številni tuji borci. Boji za to strateško mesto so  načeli moralo med njimi, mnoge so usmrtili celo sami džihadisti. Foto: Mohammed Salem
Med ubitimi džihadisti Islamske države v bojih za sirsko mesto Kobane so številni tuji borci. Boji za to strateško mesto so načeli moralo med njimi, mnoge so usmrtili celo sami džihadisti. Foto: Mohammed Salem

WASHINGTON > Bitka za Kobane se je vlekla od poletja, v ponedeljek pa so kurdski branilci mesta objavili, da so mesto osvobodili in borcem IS preprečili pomembno simbolično zmago na njihovem osvajalskem pohodu po Siriji in Iraku.

Po ameriških podatkih kurdski borci zdaj nadzorujejo okoli 90 odstotkov mesta, džihadisti IS pa se umikajo. A hkrati je omenjeni neimenovani predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva opozoril, da so borci IS zelo “prilagodljivi in trpežni” in da še ni razloga, da bi slavili zmago. ZDA in koalicija okoli 60 držav je trenutno “v prvi fazi večletne kampanje”, je dodal.

Pojasnil pa je, da je bitka za Kobane džihadiste drago stala. Od skupno okoli 1800 ubitih borcev v spopadih za mesto naj bi jih na strani IS padlo kar 1200, kljub temu da so bili precej bolje oboroženi od Kurdov, potem ko so si prisvojili napredno orožje sirske in iraške vojske.

Pomembno pomoč kurdskim borcem so predstavljali letalski napadi ZDA in zaveznikov na položaje IS ter pošiljanje orožja in opreme branilcem mesta. Poleg tega je Turčija omogočila prehod kurdskim pešmergam, da so priskočili na pomoč rojakom v Kobaneju.

Po besedah predstavnika State Departmenta je imela bitka za Kobane tudi pomembno sporočilno vrednost zlasti za mlade borce, ki prihajajo iz tujine v vrste IS. Džihadisti so v Kobane poslali nekatere od svojih najboljših borcev in boji v zadnjih šestih tednih so močno načeli njihovo moralo. Skupina je celo usmrtila več tujih borcev, ker niso ubogali ukazov, da morajo v boje v Kobane.

Med njimi so Avstralci, Belgijci, Kanadčani in Čečeni, je še povedal ameriški predstavnik, ki pa natančnejših številk vendarle ni želel predstaviti. Je pa ocenil, da se je v Kobaneju zagotovo ustavil pohod islamistov pri njihovem vzpostavljanju kalifata na območju Sirije in Iraka.

Ob veliki pozornosti svetovnih medijev na boje v Kobaneju so džihadisti želeli nad mestom razviti največjo zastavo, kar so jih kdaj naredili. A Kobane zdaj tudi ostalim mladim, ki si želijo avantur v vrstah IS, dokazuje, da ne bodo del nečesa velikega, je za AFP dodal predstavnik State Departmenta.

STA


Najbolj brano