Med tarčami napada na Dunaju tudi podzemna železnica

Radikalizirani Albanec, ki ga je v petek aretirala avstrijska policija, naj bi med možnimi cilji napada preučeval tudi dunajsko podzemno železnico, je sporočil avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka. Kot je povedal, gre za 18-letnika, ki bi lahko bil del večje skupine islamističnih skrajnežev.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

DUNAJ > Varnostne sile, med njimi tudi specialne enote avstrijske policije, so po Sobotkinih besedah s hitro akcijo uspele preprečiti teroristični napad na Dunaju. Kot je v petek zvečer pojasnil za državno televizijo, so moškega, ki je živel na Dunaju, na podlagi informacij obveščevalnih služb začeli opazovati že pred dnevi, aretaciji pa se ni upiral.

Kot je pojasnil, bi osumljenec, ki je bil v preteklosti obravnavan le zaradi manjših kriminalnih dejanj, lahko imel salafistično ozadje, a glede na trenutno fazo preiskave tega še ni mogoče potrditi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Tokratni primer po ministrovih besedah “še enkrat kaže na to, da Avstrija ni nikakršen blaženi otok”, in da mora tako kot ostala Evrope pričakovati možnost terorističnih dejanj.

Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Karl-Heinz Grundböck je nato danes sporočil, da se je osumljenec po dosedanjih ugotovitvah preiskovalcev gibal v radikalnih albansko-islamističnih krogih. Dodal je, da policija zaslišuje več ljudi, ki jih sumijo povezav z osumljencem.

Dunajski dnevnik Kronen Zeitung je v petek poročal, da naj bi osumljenec že v Nemčiji naredil eksplozivno napravo, ki jo je želel uporabiti v napadu, česar pa policija ni želela komentirati. Sobotka je nato potrdil zgolj to, da je osumljenec obiskal Nemčijo.

Generalni direktor uprave za javno varnost na notranjem ministrstvu Konrad Kogler je v današnjem pogovoru za radio Ö1 povedal, da je aretaciji sledilo več hišnih preiskav, v katerih so med drugim zasegli več mobilnih telefonov, ki jih morajo še pregledati. Možne so tudi nadaljnje hišne preiskave in aretacije, a je to odvisno od ugotovitev in zaslišanj med preiskavo.

Navedb, da naj bi imel osumljenec povezave s tujino in da naj bi med možnimi načini napada preučeval bombni napad na postajo podzemne železnice, Kogler zaradi interesa preiskave ni želel komentirati.

Namestnik generalnega direktorja policije Karl Mahrer je prebivalce opozoril, naj bodo na krajih, kjer se zbira večje število ljudi, pozorni na zapuščene predmete in o njih nemudoma obvestijo policijo. Napovedal je, da bodo na bolj obljudenih krajih okrepili prisotnost policistov; tako uniformiranih kot v civilu.

STA


Najbolj brano