Med migranti na poti v Evropo vedno več Afričanov srednjega razreda

Med migranti, ki prihajajo v Evropo, je vedno več prebivalcev držav zahodne Afrike, ki izhajajo iz srednjega družbenega razreda, je danes objavila Mednarodna organizacija za migracije (IOM).

 Med migranti, ki prihajajo v Evropo, je vedno več prebivalcev 
držav zahodne Afrike, ki izhajajo iz srednjega družbenega 
razreda, je danes objavila Mednarodna organizacija za migracije (IOM). Foto: Posadka Splošne Plovbe
Med migranti, ki prihajajo v Evropo, je vedno več prebivalcev držav zahodne Afrike, ki izhajajo iz srednjega družbenega razreda, je danes objavila Mednarodna organizacija za migracije (IOM). Foto: Posadka Splošne Plovbe

ŽENEVA > IOM je poudarila, da gre za manjšo skupino migrantov, ki pa vse bolj narašča, kar je slaba novica za njihove države izvora.

Te si namreč ne morejo privoščiti izgube kvalificiranih delavcev, je v Ženevisslo ocenil tiskovni predstavnik IOM Joel Millman.

Kot je pojasnil, gre za zaskrbljujoč razvoj dogodkov - na eni strani nobena država ne želi, da jo zapuščajo ljudje s premoženjem, na drugi pa to bogati kriminalne združbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

IOM opaža predvsem naraščajoče število migrantov srednjega razreda, kot so manjši kmetje in lastniki trgovin, iz Senegala, Gane, Toga in Slonokoščene obale.+

“Teh držav se ne povezuje z državljanskimi vojnami, sušo ali drugimi naravnimi katastrofami,” je poudaril Millman. Kljub temu pa je očitno vse več ljudi namesto dolgoletnega čakanja na vizume pripravljenih tvegati in plačati tihotapcem, da bi prišli v Evropo, je dodal. Ni pa znal ocenili, ali se bo ta trend nadaljeval.

Levji delež migrantov, ki so aprila dosegli Italijo, so sicer predstavljali državljani Nigerije, Gambije, Senegala, Gvineje in Slonokoščene obale, kažejo podatki IOM.

STA


Najbolj brano