Med iraškimi vojaki in Kurdi izbruhnili ostri spopadi

Na severu Iraka so danes izbruhnili srditi spopadi med iraškimi silami in kurdskimi pešmergami, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Iraške sile naj bi zavzele zadnji sektor v sporni pokrajini Kirkuk. Pri tem naj bi sodelovala tudi sporna šiitska milica, ki je vstopila v kraj Altin Kupri, le 50 kilometrov stran od kurdske prestolnice Erbil.

sslo Foto: Wikipedia/Chad.R.Hill
sslo Foto: Wikipedia/Chad.R.Hill

BAGDAD > Na severu Iraka so danes izbruhnili srditi spopadi med iraškimi silami in kurdskimi pešmergami, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Iraške sile naj bi zavzele zadnji sektor v sporni pokrajini Kirkuk. Pri tem naj bi sodelovala tudi sporna šiitska milica, ki je vstopila v kraj Altin Kupri, le 50 kilometrov stran od kurdske prestolnice Erbil.

Po uradnih kurdskih podatkih je v spopadih življenje izgubilo 30 pešmerg in 10 pripadnikov šiitske milice, piše dpa.

Po navedbah kurdskih virov so iraške sile in pripadniki šiitske milice kurdske sile napadli ob zori. Slednje so se napadu zoperstavile in uničile najmanj dva iraška oklepnika. Pri tem naj bi Kurdi uporabili protitankovsko orožje, ki jim ga je dala Nemčija za boj proti džihadistični skupini Islamska država. Kurdski varnostni svet pa trdi, da so vojaki uporabljali ameriško orožje.

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je danes poročala o napadih in plenjenju v kraju Tus Čurmatu, nad katerim so v začetku tedna prevzele nadzor iraške sile. Med drugim so navedli očividca, ki je poročal, da je v pretežno kurdski četrti gorelo več trgovin, iz katerih so prej plenili. Tudi misija Združenih narodov v Iraku je v četrtek sporočila, da ima poročila o tem, da so oborožene skupine požgale 150 hiš.

Vplivno šiitsko milico so v preteklosti že večkrat obtožili nasilja nad civilisti. Oborožene skupine so uradno podvržene ukazom premierja Haiderja al Abadija, vendar delujejo po svoje. Financira jih prav tako šiitski Iran, še piše dpa.

Iraška vojska je ta teden začela prevzemati nadzor na območjih, ki so jih prej nadzorovali Kurdi. V samo treh dneh so iraški vojaki zavzeli etnično mešano mesto Kirkuk in več pomembnih naftnih objektov.

Iraški Kurdi so na referendumu 25. septembra z veliko večino podprli neodvisnost Kurdistana. Predsednik te avtonomne pokrajine Masud Barzani je izvedel referendum kljub pritiskom iz Bagdada, Washingtona in iraških sosed.

Referendum ni potekal samo v Kurdistanu, temveč tudi na območjih, ki so v središču spora med oblastmi v Bagdadu in Erbilu, med drugim v z nafto bogati pokrajini Kirkuk.

STA


Najbolj brano