Med glavnimi obrazi shoda neonacistov v Virginiji študent hrvaškega porekla

Med glavnimi obrazi spornega sobotnega shoda skrajnih desničarjev v Charlottesvillu v ameriški zvezni državi Virginija je tudi 20-letni študent Peter Cvjetanovic, ki je na shod prišel iz Rena v Nevadi, bil pa naj bi hrvaškega porekla. Njegove fotografije in besede se širijo po spletnih družbenih omrežjih, močno pa odmevajo tudi v hrvaških medijih.

Med glavnimi obrazi spornega sobotnega shoda skrajnih 
desničarjev v Charlottesvillu v ameriški zvezni državi Virginija 
je tudi 20-letni študent Peter Cvjetanovic. Foto: Vir: Facebook
Med glavnimi obrazi spornega sobotnega shoda skrajnih desničarjev v Charlottesvillu v ameriški zvezni državi Virginija je tudi 20-letni študent Peter Cvjetanovic. Foto: Vir: Facebook

RICHMOND > Glede na poročanje nevadske televizije KTVN Cvjetanovic na Univerzi Nevada študira zgodovino in politologijo.

Na shodu se je zbralo več sto skrajnih desničarjev, tudi odkritih neonacistov in rasistov, protest pa je bil uperjen predvsem proti načrtom mesta Charlottesville, da bi umaknili spomenik generalu konfederacije Robertu Leeju.

Na drugi strani so se zbrali tudi številni protestniki proti neonacistom. Prišlo je tudi do spopadov, ki jih je tudi z uporabo solzivca prekinila policija. Je pa zatem 20-letni James Alex Fields iz Ohia namenoma zapeljal v množico protidesničarskih protestnikov in ubil žensko, še 19 ljudi pa ranil.

Cvjetanovic je za KTVN povedal, da je na shod skrajne desnice prišel, ker "ima bela evropska kultura pravico biti tu kot tudi vsaka druga kultura". "Ta sicer ni popolna, seveda ima pomanjkljivosti, vendar verjamem, da bi umik spomenika predstavljal postopno ukinjanje bele dediščine v Ameriki in ljudi, ki so se borili, branili in gradili svojo domovino," je še dodal Cvjetanovic.

"Nisem pričakoval, da bo moja fotografija tako krožila po internetu. Razumem, da ima negativno konotacijo, vendar upam, da bodo ljudje, ki jo delijo, pripravljeni razumeti, da nisem besni rasist, ki ga vidijo na tej fotografiji," je še dejal.

Sebe sicer opisuje kot "belega nacionalista", ki mu je mar za vse ljudi. "Vsi si zaslužimo prihodnost za svoje otroke in svojo kulturo. Beli nacionalisti ne sovražimo nikogar, želimo zgolj ohraniti to, kar je naše," je še dejal.

STA


Najbolj brano