Med čakajočimi migranti na grško-makedonski meji izbruhnili spopadi, en človek umrl

Približno 2000 migrantov in beguncev na poti v Srednjo Evropo v ledenem mrazu vztraja blizu grško-makedonske meje, danes poroča grški radio. Med njimi so po poročanju časnika Kathimerini izbruhnili spopadi, v katerih je en človek umrl, dva sta bila ranjena.



Makedonija na svoje ozemlje spušča le begunce, ki se 
izjasnijo, da bodo za azil zaprosili v Avstriji ali Nemčiji.
Makedonija na svoje ozemlje spušča le begunce, ki se izjasnijo, da bodo za azil zaprosili v Avstriji ali Nemčiji. 

ATENE > Zakaj je prišlo do spopada med čakajočimi migranti, ni jasno, grški časnik povzema makedonska tiskovna agencija MIA. Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug so se blizu nikogaršnjega ozemlja med Grčijo in Makedonijo, kjer se vsak dan zbere več sto migrantov različnih narodnosti, domnevno spopadli Afganistanci.

Makedonija na svoje ozemlje spušča le begunce, ki se izjasnijo, da bodo za azil zaprosili v Avstriji ali Nemčiji. Da nad tem lahko izvaja nadzor, pa naprej spušča le manjše skupine ljudi.

Poleg tega lahko pot v Makedonijo nadaljujejo le prosilci azila iz Iraka, Sirije in Afganistana. Državljane drugih držav makedonske oblasti štejejo za ekonomske migrante in jih vrnejo v Grčijo. V zadnjih 24 urah naj bi sicer v Makedonijo vstopilo 2000 ljudi.

Medtem so čakajoči migranti, približno 2000, noč preživeli v avtobusih in na bencinski črpalki kakih 20 kilometrov južno od mejnega prehoda Idomeni. Očividci so južno od tega prehoda dopoldne našteli 39 čakajočih avtobusov. V začasnem zatočišču na meji pa je po navedbah grške policije trenutno približno 500 ljudi.

Nekateri ljudje naj bi skušali prek nenadzorovanih točk nadaljevati pot po balkanski poti, so za grški radio povedali predstavniki človekoljubnih organizacij, ki se prav tako sprašujejo, zakaj ni več beguncev nameščenih v zatočišču in morajo čakati na bencinski črpalki.

Na območju je danes približno 0 stopinj Celzija, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano