Mečarica namesto modroplavutega tuna

Raziskava pod vodstvom univerze Leuven, v kateri so preučili 280 jedi iz 150 bruseljskih restavracij, je razkrila, da so v številnih restavracijah, med drugim tudi v tistih pri Evropski komisiji in Evropskem parlamentu, stregli cenene ribe namesto modroplavutega tuna ali atlantske trske, so včeraj poročale tuje tiskovne agencije.

V Bruslju ni nujno, da na krožniku dobite modroplavutega tuna, pa 
čeprav ga naročite ...
V Bruslju ni nujno, da na krožniku dobite modroplavutega tuna, pa čeprav ga naročite ... 

BRUSELJ > V raziskavi so preiskovalci v restavracijah, ki so blizu pisarnam EU, in v bruseljski turistični četrti naročili pet vrst ribjih jedi: atlantsko trsko, morskega lista, modroplavutega tuna, mečarico in ražo. Odkrili so, da so jim dejansko postregli 36 vrst rib, od tega za štiri vrste v laboratoriju z analizo niso mogli določiti, za katero vrsto ribe gre.

Prevare skoraj na vsakem koraku

“Kjerkoli smo bili, smo odkrili prevaro. Predstavljajte si, da bi to bil avtomobilski trg in da bi vam prodajali renaulta z navedbami, da gre za rolls-royca. Nekaj takega se je dogajalo,” je povedal Lasse Gustavsson, predstavnik skupine Oceana, ki je sodelovala v raziskavi.

Med drugim se je dogajalo, da so v restavracijah atlantsko trsko zamenjali s pango, ki jo intenzivno gojijo na vietnamskih ribjih farmah in je, na primer, za približno 40 odstotkov cenejša od trske.

“Vemo, da je veliko prevar, a ne vemo, ali so v to vpleteni ribiči, distributerji ali restavracije. Najverjetneje gre za mešanico vsega,” je opozoril Gustavsson.

Analiza je razkrila, da je bilo 14 odstotkov jedi, ki so jih postregli kot osliča, pravih, večinoma pa so ga zamenjali z ribo saj.

V samo eni od 20 jedi je bil na krožniku dejansko modroplavuti tun, ki običajno stane 30 evrov. Večinoma so ga zamenjali s cenejšim rumenoplavutim tunom, veleokim tunom ali celo z mečarico.

Jedci so lahko tudi v nevarnosti

Skupno naj bi bilo kar 38 odstotkov ribjih jedi napačno označenih. Ob tem Lasse Gustavsson opozarja, da bi lahko bili nekateri jedci v nevarnosti, saj so jim postregli ribe, na katere bi lahko bili alergični. Napovedal je, da namerava njegova organizacija sedaj preiskati supermarkete.

“Potrošnike, ki se v šestih sekundah odločijo, kaj bodo jedli za večerjo, je lahko pretentati,” je posvaril. Dodal je tudi, da tovrstno početje odpira vrata za nezakonito ribarjenje.

Iz Evropske unije so sicer sporočili, da so očitke vzeli zelo resno, vendar pa so za nadzor nad izdelki v restavracijah pristojni belgijski nacionalni organi.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Alexander Winterstein pa je dejal, da bo Evropska komisija navezala stik z vsemi tremi podjetji, ki dobavljajo hrano v restavracije Evropske komisije.

STA


Najbolj brano